Facturile la utilități vor exploda! Prețurile vor crește cu zeci de procente la toate facturile de utilități, fie că este vorba despre gaze, energie electrică sau termică.

Ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil vor fi acordate mult prea târziu, când milioane de români se vor afla la limita de a nu-și putea permite costurile unui trai decent.

Facturile la utilități vor exploda! Eliminarea subvențiilor va aduce prăpăd în buzunare

Prețurile finale ale gazelor, energiei electrice și celei termice vor crește cu mai multe zeci de puncte procentuale în următorul an, ceea ce va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice, reiese dintr-un studiu elaborat de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Analiza AEI, realizată pe baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., prognozează o creștere la consumatorul final (factura emisă de furnizor, cu toate taxele incluse) a prețului gazelor de aproximativ 20%, a prețului energiei electrice de circa 10%, a prețului energiei termice de minim 50% în situația eliminării subvențiilor din acest an, și a prețului lemnelor de foc cu 10%.

“Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite”, este concluzia studiului, potrivit profit.ro.

”Ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii”

“În ultimele 3 luni, analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi.

Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil, v-a crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

AEI este o organizație non-profit al cărui scop este acela de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie pentru ca aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru negocierea contractelor de achiziție și pentru a putea înțelege corect facturile pe care le plătesc.