În 1992 România încă extrăgea singură 21, 6 miliarde de metri cubi de gaz – cu 50% mai mult decât consumă în prezent ţara – dar de atunci producţia proprie a continuat să scadă constant, în timp ce consumul a crescut. Anul trecut, din cei 14, 2 miliarde de metri cubi care au fost consumaţi, 10, 85 miliarde metri cubi au fost acoperiţi din producţia proprie. Restul a fost importat, îndeosebi din Rusia.

În plus, factura la gaz a României a fost împovărată de preţul din ce în ce mai ridicat al gazului. În timp ce în 2010, se plătea încă 360 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în 2011 preţul gazului a crescut la 442 de dolari, iar în primele luni ale lui 2012 s-a plătit în medie circa 493 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Situaţia este agravată şi de faptul că România îşi primeşte gazul de la distribuitori intermediari, care îşi au propria cotă parte. România plăteşte astfel, potrivit estimărilor experţilor locali, cele mai mari preţuri la gaz dintre toţi clienţii Rusiei.

Se nutresc speranţe că situaţia se va relaxa prin descoperirea zăcămintelor de gaz de pe coasta Mării Negre, anunţate de România anul acesta. OMV Petrom a descoperit împreună cu ExxonMobil un zăcământ de gaze naturale ce ar putea acoperi consumul intern al României pe o perioadă de mai mulţi ani. Astfel, România ar putea redeveni exportator de gaz.
Sursa: Agerpres