Într-un comunicat al fundaţiei se menţionează că, potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANAF, peste 127 de mari contribuabili au datorii de peste 100.000 lei, însumând 3.775.090.848 lei. 

"FACIAS a solicitat instituţiilor responsabile informaţii concrete privind numărul de dosare de executare silită formate până în acest moment împotriva marilor datornici, vechimea debitelor, data la care au fost iniţiate procedurile execuţionale raportate la vechimea debitelor, precum şi stadiul demersurilor de recuperare. De asemenea, FACIAS a solicitat informaţii privind numărul cazurilor în care procedura de executare silită a fost suspendată din cauza stării de insolvenţă şi măsurile efective ale reprezentanţilor ANAF împotriva marilor datornici ale căror proceduri execuţionale nu au fost suspendate", adaugă comunicatul fundaţiei. 

FACIAS reclamă faptul că, "în timp ce milioane de persoane fizice au fost executate silit de către ANAF în ultimii ani, reprezentanţii ANAF au permis societăţilor cunoscute să acumuleze datorii mai mult decât fabuloase, sume care astăzi se regăsesc pe lista datornicilor ca fiind restante".