De-a lungul anilor, Facebook nu a luat nicio măsură împotriva conturilor false. Sub presiunea autorităţilor şi criticat din toate părţile, gigantul american a început în ultima vreme să ia măsuri împotriva conturilor false. Pentru a depista acestora, sunt necesare instrumente eficiente, capabile să le identifice automat pe baza anumitor tipare de comportament.

Depistarea conturilor false

Aici intervine învăţarea mecanică, cu care Facebook lucrează de mai mulţi ani. Învăţarea mecanică este folosită de instrumentele cu care gigantul american depistează conturile false.

Conform unui anunț făcut de Facebook, cu un astfel de instrument au fost eliminate anul trecut 6,6 miliarde de conturi false. În afară de acestea, au fost blocate din faşă milioane alte tentative de creare a conturilor false.

Tehnologia folosită se numeşte Deep Entity Classification. Acesta foloseşte învăţarea mecanică şi evaluează comportamentul tuturor utilizatorilor şi felul în care aceştia interacţionează pentru a deosebi conturile false de cele reale.

Criteriile pe baza cărora acționează

DEC creează pentru fiecare cont un profil care conţine în jur de 20.000 de caracteristici. Practic, se încearcă stabilirea unor criterii pe baza cărora să se depisteze comportamentul artificial, învăţând cum se comportă utilizatorii obişnuiţi şi înţelegând care sunt diferenţele.

Conform estimărilor oficiale, conturile false reprezintă 5% din totalul conturilor de Facebook.