Facebook a anunțat că își publică pentru prima data principiile de confidențialitate și că va publica videoclipuri educaționale pentru a ajuta utilizatorii platformei de socializare să controleze cine are acces la informațiile lor.

Reţeaua de socializare, criticată frecvent pentru felul în care foloseşte datele utilizatorilor, a comunicat pentru AFP că a pus la punct, la sediul său social european de la Dublin, o echipă amplă, formată din experţi, designeri şi jurişti, pentru a se pregăti pentru intrarea în vigoare a acestei legi. 

Regulamentul General privind Protecţia Datelor (RGPD), o reglementare europeană care se va aplica din 25 mai, are la bază dreptul fundamental al oricărei persoane aflate pe teritoriul european la protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal. 

RGPD este o mică revoluţie pentru companii, administraţii, asociaţii, partide politice, precum şi subcontractanţi, care vor trebui să nu colecteze decât datele necesare, să le păstreze doar timpul necesar şi să se asigure că au consimţământul informat al celor în cauză, care au dreptul de control asupra utilizării acestora. 

În cadrul acestei campanii, reţeaua de socializare îi invită pe utilizatorii europeni să verifice opţiunile de protecţie a vieţii private pe pagina personală. De asemenea, platforma va centraliza anul acesta toate setările referitoare la viaţa privată pe o pagină pe care utilizatorii o vor putea accesa cu uşurinţă. 

Cu această ocazie, reţeaua de socializare americană şi-a făcut publice cele şapte ''principii'' referitoare la viaţa privată, pe care nu le-a mai dezvăluit anterior. ''Suntem foarte transparenţi'', iar ''voi sunteţi proprietarii informaţiilor pe care le postaţi pe pagina de Facebook şi puteţi să le ştergeţi'', se subliniază în aceste principii, informează Agerpres.

Potrivit RGPD, societăţile deţinătoare de date vor fi responsabile de informaţiile private pe care le colectează, cărora trebuie să le acorde protecţie, şi vor fi obligate să anunţe rapid autoritatea competentă în caz de pierdere, furt sau de divulgare, fiind pasibile de amenzi care pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri la nivel mondial a societăţii.