De la Facebook la Google, trecând prin Amazon şi e-Bay, toţi marii jucători de pe Internet îşi vor susţine, în cadrul unei serii de mese rotunde şi ateliere, propria concepţie asupra domeniului digital şi a modelului economic ce ar trebui aplicat pentru a-i asigura dezvoltarea şi perenitatea.

Acest G8 a fost dorit de şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, preşedinte în exerciţiu al G8, înaintea tradiţionalului summit al şefilor de stat şi guvern, la care Internetul figurează pentru prima oară pe ordinea de zi. La sfârşitul reuniunii, o delegaţie de participanţi va duce la Deauville un rezumat al dezbaterilor, pentru a ‘facilita reflecţia şefilor de stat’, a declarat AFP Maurice Levy, PDG al Publicis, însărcinat de Palatul Elysee cu organizarea întâlnirii.

‘Internetul este un fenomen major al epocii noastre care n-a fost tratat niciodată ca atare în cadrul G8 sau la un alt mare summit internaţional. Dorinţa şefilor de stat este să audă de la personalităţi de prim rang din domeniul Internetului concepţia lor asupra viitorului’, arată preşedinţia franceză.

Programul dezbaterilor cuprinde tematici fierbinţi pentru actorii din domeniu, printre care impactul Internetului asupra dezvoltării, problema respectului vieţii private şi a proprietăţii intelectuale sau dezvoltarea reţelelor odată cu creşterea numărului de utilizatori.

‘Internetul este un element de libertate şi emancipare politică şi socială. Ţările G8, care sunt democraţii, trebuie să contribuie fără rezerve la această componentă’, precizează Palatul Elysee.

SURSA: Agerpres