Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, intenţionează să investească 600 milioane dolari în producţia de combustibili lichizi pentru transport, obţinuţi din alge, potrivit Mediafax.

Proiectul pentru producerea de biocombustibil presupune colaborarea cu Synthetic Genomics, o companie de biotehnologie, şi reprezintă o noutate în strategia Exxon. Compania petrolieră a fost criticată de grupurile ecologiste pentru negarea fenomenului de încălzire globală şi reticenţa în a se implica în producerea de combustibili din surse regenerabile.

Cu toate acestea, Exxon a cercetat, timp de mai mulţi ani, posibilitatea investirii în generarea de combustibili alternativi, a declarat un oficial al companiei.

Dacă proiectul va fi finalizat cu succes ar putea fi un factor esenţial de susţinere a politicii administraţiei preşedintelui SUA, Barack Obama, de a încuraja folosirea energiei din surse regenerabile.

În prezent, 9% din combustibilii lichizi utilizaţi în SUA sunt biocombustibili.

Potrivit Exxon, producţia de combustibili din alge poate fi de aproape patru ori mai mare, raportată la aria de cultură, decât cea obţinută din trestie de zahăr. Combustibilii obţinuţi din alge au structura moleculară asemănătoare cu a produselor derivate din petrol, precum benzina sau motorina.

SURSA: Mediafax