În august, exporturile europene de produse agroalimentare s-au situat la 11,5 miliarde de euro, în creştere cu 8% comparativ cu iulie.

Cel mai semnificativ avans lunar al exporturilor a fost către Rusia şi SUA, cu încă 153 de milioane de euro şi, respectiv, 108 milioane de euro comparativ cu 2016.

Pe sectoare, exporturile de vin, vermut şi lapte praf au crescut cel mai mult, cu încă 130 de milioane de euro şi, respectiv, 123 de milioane de euro faţă de anul trecut.

Importurile UE de produse agroalimentare au crescut cu 4% faţă de august 2016, rezultând un excedent de 2,4 miliarde de euro al balanţei comerciale în sectorul agroalimentar.

Rusia este din nou a patra mare destinaţie de export pentru comerţul cu produse agroalimentare al UE. În urma îmbunătăţirii condiţiilor economice şi a cererii mai solide de vin, băuturi alcoolice, lichior, ciocolată şi preparate alimentare, exporturile au urcat anul acesta cu 14%, rezultând un excedent de 4,9 miliarde de euro al balanţei comerciale în sectorul agroalimentar pe relaţia cu Rusia, o creştere de 905 milioane de euro faţă de 2016.

AGERPRES