Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Constanţa, Nicoleta Trandafir, a informat, joi, că firmele constănţene au exportat mărfuri printre care produse petroliere şi cereale şi au important atât petrol, cât şi maşini, aparate şi echipamente electrice.

"Agenţii economici din judeţul Constanţa au exportat, în primele şapte luni din 2014, mărfuri în valoare de 1.580,4 milioane euro şi au importat mărfuri în valoare de 1.981,6 milioane euro (exportul este exprimat în preţuri FOB, iar importul în preţuri CIF). În structură, în această perioadă predomină produsele din capitolul 'combustibili şi uleiuri minerale' atât la export, cu 57,5% (produse petroliere), cât şi la import, cu 78,4% (petrol şi, în cantităţi mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export ponderi importante mai deţin produsele din capitolul 'cereale' (12,5%) şi produsele din grupa 'vapoare, nave şi structuri plutitoare' (7,9%), iar la import produsele din secţiunea 'maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile' (6,0%)", a menţionat, printr-un comunicat remis presei, reprezentanta DJS Constanţa.

Potrivit acesteia, traficul de mărfuri prin portul Constanţa însumează 18,3 milioane tone în primul semestru din anul în curs şi este cu 8,2% mai mic decât în primul semestrul din 2013.

Traficul pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, în volum de 5,5 milioane tone mărfuri în semestrul întâi din 2014, a scăzut cu 5,6% faţă de volumul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul total al navelor tranzitate a fost cu 8,8% mai mare în această perioadă, iar numărul navelor străine care au traversat canalul a crescut cu 6,2% în primele şase luni ale anului 2014 faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

AGERPRES