Într-un raport publicat marţi, analiştii de la UkrAgroConsult estimează că, în sezonul care se va încheia în luna iunie 2017, exporturile de grâu ale celor trei state ar putea ajunge la 54,1 milioane tone, comparativ cu 48,1 milioane tone în sezonul precedent. 

Potrivit UkrAgroConsult, producţia totală de grâu a celor trei state a urcat în acest an până la 114,3 milioane tone de la 101,7 milioane tone anul trecut, după ce suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproape 800.000 de hectare până la 46,24 milioane hectare. 

"În actualul sezon, regiunea Mării Negre a devenit un jucător cheie pe piaţa mondială a grâului după ce a înregistrat o productivitate record în timpul campaniei de recoltare din 2016. Fără îndoială, în sezonul 2016/2017 regiunea îşi va confirma poziţia de cel mai mare furnizor mondial de grâu", susţin analiştii de la UkrAgroConsult. 

Firma de consultanţă susţine că Ucraina şi-a majorat deja exporturile de grâu cu 13% în primul trimestru al sezonului 2016/2017 iar exporturile Kazahstanului ar putea atinge un nivel record. În schimb, exporturile Rusiei sunt sub nivelul prognozat de 30 milioane de tone. "Unii participanţi de pe piaţă şi-au redus deja estimările de export cu 1-3 milioane tone până la 28-29 milioane tone", apreciază firma de consultanţă. UkrAgroConsult susţine că o scădere neaşteptată a calităţii grâului rusesc, problemele privind cerinţele Egiptului privind conţinutul de cornul secarei şi amânarea deciziei de eliminare a taxelor la exportul de grâu sunt principalii factorii pentru exporturile de grâu ale Rusiei sunt sub nivelul prognozat. 

Rusia a ajuns să stocheze o cantitate record de grâu, pentru că nu poate să exporte suficient de rapid recolta bună din acest sezon, transmite Bloomberg.

Rusia: Firma de consultanţă SovEcon estimează că la 1 octombrie 2016 stocurile de grâu erau cu 22% mai mari în ritm anual, până la 33,8 milioane de tone, cel mai ridicat nivel înregistrat de Rusia după căderea URSS.

În timp ce fermierii ruşi au majorat producţia de grâu cu aproximativ o cincime în acest an, exporturile Rusiei nu s-au modificat. Unul dintre motive este că aprecierea rublei a făcut grâul rusesc mai scump pentru cumpărătorii externi. În plus, Egiptul, un cumpărător major de grâu, a oprit pentru o perioadă importurile la începutul acestui an pe fondul unei dispute cu traderii. 

"Exporturile au fost limitate până acum", a declarat directorul SovEcon, Andrey Sizov Jr. Potrivit acestuia în mod normal Rusia se grăbeşte să exporte grâu în prima jumătate a sezonului deoarece capacităţile de stocare se umplu iar fermierii vor să strângă bani pentru a face noi semnături şi a-şi rambursa creditele. 

În acest sezon, însă, fermierii ruşi au fost nevoiţi să se mulţumească cu stocarea grâului într-un moment în care preţurile pe piaţa locală sunt cu 12% mai mici decât în urmă cu una an. Recoltele solide ale marilor producători de grâu din întreaga lume au dus preţul de referinţă la Bursa de la Chicago la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. 

Potrivit datelor oficiale, în perioada iulie-septembrie 2016 exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, până la 9,05 milioane de tone. În aceste condiţii, SovEcon şi-a revizuit în scădere cu 1% estimările privind exporturile totale de grâu ale Rusiei în acest sezon până la 30 milioane tone. 

Rusia va exporta mai agresiv grâu în a doua jumătate a acestui sezon, pe măsură ce stocurile vor afecta preţurile de pe piaţa internă, este de părere Andrey Sizov. În plus, din cauza recoltei slabe din Franţa, Rusia a reuşit să exporte în acest sezon grâu pe pieţe unde nu a exportat anul trecut precum Algeria, Coreea de Sud şi Thailanda.

 AGERPRES