"Potrivit estimărilor preliminare, în acest sezon exporturile de cereale se vor ridica la 34-35 milioane tone, incluzând 27 milioane tone de grâu", a spus Khatuov. Acesta a adăugat că, în ultimul sezon, exporturile de cereale s-au ridicat la 33,9 milioane tone, dintre care puţin peste 25 milioane tone de grâu, iar la data de 24 mai recordul istoric din ultimul sezon a fost deja depăşit. 

În 2016, recolta de cereale a Rusiei a atins un maxim post-URSS de 120,7 milioane tone, dintre care 73,3 milioane tone de grâu, iar prognozele la export erau ambiţioase. Cu toate acestea, restricţiile impuse recent de Turcia au obligat Ministerul rus al Agriculturii să îşi revizuiască estimările. 

Departamentul american al Agriculturii estimează că, în 2017, Rusia va fi al doilea exportator mondial de grâu, cu 28 milioane de tone, după SUA, care va exporta o cantitate de 28,17 milioane de tone de grâu. Anul trecut Rusia a fost lider mondial. 

Khatuov a subliniat că pentru Rusia menţinerea poziţiei de lider mondial la exporturile de grâu este o chestiune de prestigiu dar principalul lucru este păstrarea profitabilităţii producătorilor de cereale. 

AGERPRES