“Fiecare Direcţie Agricolă poate să dea un atestat pe un produs, dovadă şi faptul că România are 4.000 de produse tradiţionale atestate, iar toată UE are în jur de 850. Noi suntem ţara pastramelor, cu atestat pentru 60 de pastrame, dar avem şi atestat de produs tradiţional pentru untura de porc.
Ministerul Agriculturii trebuie ca măcar pe domeniul în care emite hârtii să facă ordine pentru că, în primul rând, pierd adevăraţii producători de produse tradiţionale, care se vor demonetiza şi după cinci ani nu le mai cumpără nimeni produsele deoarece nu mai ştie cine este sau nu cinstit”, a spus directorul executiv al ARC, Mihai Vişan.
Acesta a precizat că la ora actuală producătorii tradiţionali nu sunt controlaţi de nicio instituţie. “Ministrul Agriculturii dă o hârtie în baza căreia producătorii beneficiază de nişte drepturi şi după aceea nu se mai întâmplă nimic, nici în pieţele deschise, nici în târgurile de produse tradiţionale, nu vezi un funcţionar al ministerului care să controleze şi să verifice un produs tradiţional astfel încât să ştim dacă respectă sau nu atestatul primit”, a mai arătat Vişan.
Siguranţa produselor alimentare, în speţă şi a mezelurilor, este controlată de Autoritatea Veterinară, iar calitatea şi etichetarea produselor de ANPC.