HTC Explorer are ecran tactil HVGA de 3,2”, un procesor de 600 de Mhz, memorie RAM 384 MB, spaţiu de stocare intern 90 MB care poate fi extins până la 32 GB, cameră foto de 3,2 MP, HSDPA, Wi-Fi şi o baterie care oferă o autonomie de 7 ore în regim de convorbire şi  445 ore în regim de aşteptare.

HTC Explorer oferă un ecran de blocare personalizabil care le permite utilizatorilor să-şi aceseze printr-o singură atingere cele mai utilizate aplicaţii și conținut precum actualizările din rețelele sociale, meteo sau evoluția bursei, toate acestea fiind afișate prin simpla activare a ecranului.

Ecranul de blocare permite și accesul direct la funcțiile camerei foto pentru capturarea imediată a momentelor importante. De asemenea, este inclus un nou Smart Dialer, care afișează un meniu cu acces rapid one-touch pentru apelarea rapidă a contactelor.

HTC Explorer este primul din clasa sa cu ecran HVGA, care va permite utilizatorilor să ruleze aproape toate aplicaţiile din Android Market. Predicția Smart URL oferă acces rapid la 100 dintre cele mai populare website-uri, în timp ce corecția automată URL filtrează navigarea online. Utilizatorii pot face rezervări la restaurant sa se pot conecta la serviciile de asistență clienți prin simpla apelare a numerelor listate pe orice website. Iar dacă a uitat să printeze harta destinației sale, utilizatorul poate accesa adresa și se va afișa în timp real o hartă a zonei respective.

HTC Explorer permite utilizatorului să acceseze mai multe conturi email personale sau profesionale și să combine siferite calendare într-o singură afișare. Întâlnirile și programările din fiecare calendar sunt afişate în diferite culori pentru a oferi o imagine mai clară a unei zile încârcate. Invitaţiile din Calendar se regăsesc într-un singur tab, permiţând gestionarea mai eficientă a timpului. HTC Explorer oferă control complex asupra abonamentului de date și de voce prin noul sistem de monitorizare a consumului care urmăreşte minutele de convorbire, mesajele şi consumul de date, pentru a menţine utilizatorii la curent cu cheltuielile.

HTC Explorer va fi disponibil în principalele piețe din zona EMEA și Asia începând cu trimestrul al patrulea al anului și va veni în variantele de culori MEtallic Black, Active Black și Metallic Navi. Utilizatorii  vor avea posibilitatea să-și personalizeze telefonul HTC Explorer printr-o gamă diversificată de carcase, în nuanțele Metallic Blue, Metallic Orange, Metallic White și Metallic Purple.

În România, telefonul va fi disponibil începând cu luna noiembrie, la un preț aproximativ de 200 euro.