Cinci jurnalişti şi-au propus să demonstreze că îşi pot face treaba bine şi îşi pot informa cititorii într-un mod complet şi competent folosind doar Twitter şi Facebook. Ca experimentul să fie riguros, cei cinci au fost de acord să se izoleze într-o fermă din Franţa cu acces dfoar la cele două aplicaţii de social media ca surse pentru materialele lor.

Twitter şi FaceBook sunt folosite deja de câţiva ani pe post de platformă pentru „breaking news”, cel mai cunoscut caz fiind chiar conflictele din Orientul Mijlociu, la care agenţii importante nu aveau acces la alte informaţii decât cele oficiale, generate de guvern şi de instituţiile de propagandă şi dezinformare.

Mulţi adepţi ai surselor alternative de ştiri vorbesc chiar de un declin al puterii instituţiilor de presă, care sunt depăşite de amatori cu un simplu telefon conectat la Internet, aşa cum s-a întâmplat în cazul conflictelor din Iran sau a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cunoscute ca „revoluţia Twitter”. Luna aceasta, Twitter a fost din nou deasupra tuturor agenţiilor de presă în cazul cutremurului din Haiti, în timpul căruia userii au difuzat informaţii exacte, detalii, imagini şi impresii de la faţa locului.

Lumea văzută prin Facebook şi Twiter

Cei cinci jurnalişti se întreabă însă cum ar arăta lumea văzută doar prin intermediul serviciilor de micro-blogging, la ce a dus folosirea intensă, în masă, a smartphone-urilor şi a postărilor repetate pe Twitter a unor mesaje de 140 de caractere şi dacă instituţiile de media ar trebui să se simtă amininţate.

„O să le dăm cinci computere cu hard discuri goale şi când vor ajunge acolo vor fi deposedaţi de toate device-urile de pe care ar putea avea acces la alte surse, televizor, radio sau ziare. Ei au fost de acord să rămână conectaţi la lumea exterioară doar prin Twitter şi Facebook”, explică Francoise Dost de la RFP (Asociaţia Emiţătorilor Publici) care organizează experimentul. Fiecare dintre cei cinci jurnalişti, care provin din Franţa, Canada, Belgia şi Elveţia va avea intervenţii radiofonice pe posturile la care lucrează în care vor prezenta şi comenta ştirile pe care le-au găsit.

„Experimentul ne va ajuta să ne uităm cu mai multă atenţie la miturile care s-au creat în jurul acestor servicii. Scopul nostru este să demonstrăm că ele sunt surse alternative de informaţie şi este nevoie să reconsiderăm problema legitimării lor ca surse. Eu le folosesc pentru două funcţii diferite. Facebook este pentru prieteni şi Twitter este un sistem de alarmă, pentru că trebuie să ai mereu grijă cu el. Moartea politicianului francez Philippe Seguin a fost făcută publică pe Twitter, dar au fost multe ştiri lansate pe Twitter care s-au dovedit false”, a spus Helene Jouan, senior editor la France Inter, unul dintre posturile radio care vor transmite experimentul.