Deşi analiştii estimează că moneda europeană va continua să se devalorizeze în 2012, din cauza lipsei măsurilor concrete pentru ieşirea din criză, un avantaj ar fi îmbunătăţirea exporturilor, scrie El Mundo. O mare parte din recuperarea economică începe de la comerţul exterior şi o monedă ieftină favorizează vânzările ţărilor europene în străinătate. Pierderea valorii euro pe piaţa valutară permite economiilor non euro să cumpere mai mult, cheltuind tot atât. Aplicând teoria în economia reală, ţara care ar avea cel mai mult de profitat în urma deprecierii euro ar fi Germania, care este cel mai mare exportator din zona euro.
"Ţările din zona euro au o dinamică a exporturilor în majoritate internă, adică între membri. Fără îndoială, Germania este ţara care exportă cel mai mult în afară, ceea ce face mai atractive produsele sale în ochii celor din exterior", explică Juan Antonio Maroto, profesor de Economie financiară la Universitatea Complutense din Madrid.

De asemenea, deprecierea euro dă o lovitură speculatorilor, ameninţând profiturile celor care "joacă" pe câştigarea de bani pe seama problemelor financiare din zona euro. Economiştii consultaţi de cotidianul spaniol El Mundo au dat asigurări, în acest sens, că atacul asupra datoriei suverane a unor ţări va funcţiona mai puţin, deoarece deprecierea euro va dirija investiţiile speculatorilor spre alte valute.

La rândul lor, pieţele europene vor trebui să reacţioneze cu creşteri în această situaţie, în condiţiile în care o mare parte dintre companiile cotate ale Europei sunt exportatoare.

Totodată, un dolar puternic va aduce beneficii companiilor din componenţa indicelui Ibex 35, care au afaceri în America Latină, deoarece, în momentul repatrierii profiturilor, vor primi mai mulţi euro, argumentează economiştii.

Pe de altă parte, însă, deprecierea euro scumpeşte importurile. Teoretic, pierderea valorii unei valute ar trebui să aibă efect negativ în privinţa importurilor, deoarece scumpeşte cumpărarea de produse din străinătate. Totuşi, într-un scenariu de previzibilă recesiune în 2012, aceasta ar putea fi profitabilă pentru Europa, care încearcă să reducă achiziţiile din exterior şi să stimuleze consumul produselor interne. În acest caz, ies în pierdere companiile europene care cumpără materii prime provenind din SUA, deoarece vor trebui să plătească mai mult.

Deprecierea euro va scumpi şi călătoriile în străinătate şi va creşte factura la energie. În linie cu scumpirea importurilor, deprecierea euro în raport cu dolarul se va reflecta în achiziţia de produse petroliere din străinătate, care se plătesc în dolari, explică profesorul Maroto.

"Şi aceste costuri mai mari se vor transfera în preţurile la energie, la benzină şi motorină, la transport…", a conchis profesorul spaniol.
Agerpres

Te-ar putea interesa și: