„Oamenii iau decizii importante unii despre alţii pe baza informaţiilor găsite online înainte de a se întâlni în viaţa reală. Aceste decizii, adeseori importante, se răsfrâng asupra carierei, legăturilor amoroase sau demnitaţii unui om“, spune Michael Fertik, CEO şi fondator al ReputationDefender, companie americană specializată în verificarea datele ce pot fi găsite online despre fiecare.
Dacă cei care lucrează în companiei lui pot „farda“, pe bani frumoşi, imaginea unei persoane online, pornind de la rezultate nedorite pe Google până la poze compromiţătoare de pe net, Business Insider scrie că există un site – Safe Sheperd -, lansat lansat în octombrie 2011 care oferă utilizatorilor posibilitatea de a identifica şi a şterge datele personale postate pe formularele online, fie că sunt pentru un cont de e-mail fie pentru o comandă online.
Serviciul este gratuit însă este disponibil doar membrilor înregistraţi pe Safe Shepherd. Iată paşii care trebuie urmaţi pentru a şterge complet datele personale pe care le-aţi postat pe Internet:

1. Intraţi pe safeshepherd.com şi înregistraţi-vă gratuit cu opţiunea ""Sign Up Free".

2. Completaţi informaţiile de bază cerute.

3. Site-ul scanează internetul în bazele de date publice în care figuraţi.

4. După câteva secunde vor apărea rezultatele cu datele personale care ar putea să vă aparţină. Pentru a şterge o înregistrare, selectaţi opţiunea "Block This Record".

5.Safe Shepherd trimite un e-mail după ce datele au fost şterse.

6. După ştergerea datelor veţi primi un indicator cu gradul de siguranţă online al profilului dumneavoastră

De asemena, pentru protecţia online a datelor personale, aveţi mare atenţie la serviciile de geolocaţie. Smartphone-urile, aplicaţiile şi serviciile web marchează în mod frecvent poziţia voastră în timp. Încă nu cunoaştem toate implicaţiile acestor servicii asupra intimităţii şi este posibil să mai dureze până le vom afla. Deocamdată, gândiţi-vă de două ori cum folosiţi caracteristicile „Tocmai am intrat în restaurantul XYZ“. Şi dacă nu ştiţi ce înseamnă geolocaţie, închideţi imediat funcţia de pe telefon. Ca regulă primordială, nu ar trebui să lăsăm nişte terţi să colecteze informaţii despre noi fără să ştim despre ce fel de informaţii e vorba şi cum sunt colectate.

Şi nu în ultimul rând, închideţi conturile vechi. Dacă nu mai folosiţi Netlog, Twitter, Hi5, Facebook, Friendster sau MySpace, închideţi-vă conturile de acolo. O curăţenie digitală la anumite intervale de timp vă ajută să reduceţi cantitatea de informaţii personale vechi care plutesc în eter. Reducând amprenta voastră digitală, reduceţi riscul ca profilul vostru digital să fie construit, catalogat şi exploatat.
Sursa: Business Insider