Sociologul Marius Pieleanu nu exclude ca cele două partide să meargă împreună la alegerile prezidențiale din 2024. În această situație, el susține că reprezentantul alianței PSD-PNL îl va avea de înfruntat în turul doi pe reprezentantul AUR.

Scenarii pentru alegerile din 2024

Pe de altă parte, sociologul vorbește și de „o mare uniune a Dreptei” cu un candidat ca Laura Codruța Kovesi. În această situație, Marius Pieleanu spune că nu este sigur dacă alianța PSD-PNL va ieși învingătoare.

„Nu exclud participarea împreună la Președinție care poate fi rațională și are consistență de explicație, dar calculele se fac pentru o posibilitate teoretic reală ca în turul doi să ajungă reprezentantul alianței PSD-PNL și reprezentantul AUR. În această situație, cu siguranță că Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă, unul dintre ei, va putea câștiga pe principiul alegerii răului cel mai mic și pe model 2000.

Eu mă gândesc însă că, dacă aș fi președinte USR, aș face o mare uniune a Dreptei. Dacă aș fi în locul președintelui USR m-aș duce până la Bruxelles la începutul anului viitor și aș invită o doamna de acolo să candideze, pe Laura Codruța Kovesi.

Și atunci nu aș fi convins că în turul doi reprezentantul alianței PSD-PNL și cu doamna Kovesi o să iasă cu un scor prestabilit în favoarea celor de la alianță. Pentru că poporul român nu votează rațional decât la alegerile parlamentare și în cele locale”, a declarat invitatul lui Ionuț Cristache.

Țara are nevoie de stabilitate

Cu toate acestea, Marius Pieleanu acordă în prezent prima șansă candidatului PSD-PNL. În opinia sa, o alianță PSD-PNL este bună și oferă stabilitate, de care are nevoie România.

„Emoția, tot ceea ce se întâmplă, factorul determinant în schimbarea opiniei de vot sunt cele două săptămâni între turul unu și turul doi. Acolo se întâmplă lucruri – Nicolae Bădălău este arestat din nou, îl găsim pe Ionel Arsene nu la Brescia, ci la Florența contemplând picturile … Se întâmplă lucruri și atunci se mobilizează pentru că, noi discutăm, PSD 32%, PNL 215, AUR 18, UDMR … din 38% care spun că vin la vot! Dar la prezidențiale pot veni 70-80% adică aproape dublu sau chiar mai mult decât dublu. Și aia nu știu cu cine votează.

Nu avem naivitatea că principalele două partide mari ale României se iubesc, este o mezalianță politică. Și e foarte bine că e așa, pentru țară, avem nevoie de stabilitate. PSD-ul, în general, a reușit chestiunea asta. Și PNL-ul. E bun Marcel, nu mi s-a părut că duce lumea cu preșul, dă dovadă că are abilitatea să conducă un partid măcinat de interese uriașe, de conflicte

PNL-ul după Iohannis trebuie să se regăsească cumva, să aibă un lider. Nicolae Ciucă poate fi un lider, eu nu cred că mai apare cineva din linia a două, cum a fost Crin Antonescu”, explică Marius Pieleanu.

Teamă pentru alianța PSD-PNL

„Îmi este teamă pentru alianța PSD-PNL pentru că instinctul votantului român este unul corect – spune «domn’e să împărțim puterea, să nu o punem toată în același coș, dăm parlamentarele PSD-ului și localele, și președinția celorlalți». Pentru că, ce să vezi cu toate evenimentele lor, cu corupția de-a lungul timpului, PSD are cei mai buni specialiști, cei mai mulți, cel mai mare partid.

Noi suntem la al patrulea mandat în care lumea rămâne surprinsă de ce Geoană nu l-a bătut pe Băsescu, dincolo de speculații. Vorbim pe cifre, alea rămân în istorie. Și poate că nu ar fi rău să fie așa mereu, adică hai să ducem undeva echilibrul. Dacă lucrurile merg așa, la alegerile europarlamentare AUR-ul va fi pe locul doi. Nu va bate PNL în țară, ci cu voturile din diaspora, unde adună multe voturi”, a mai declarat sociologul Marius Pieleanu în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România!.