Cu toate că Sebastian Burduja, Tianu pentru prieteni, putea să rămână în SUA, unde deja i se înfățișa o carieră de succes, el a ales să se întoarcă în România și să încerce să schimbe ceva în bine în țara lui. Și nu a venit singur, ci împreună cu soția lui, de origine americană, Holly.

În anul 2016, Sebastian a fondat partidul Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, care a fost cumva ca o continuare a unui alt proiect al lui de mare succes, Liga Studenților Români din Străinătate. Tot el a pus bazele și Fundației CAESAR, care se bucură de o largă aprecieze internațională.

A încercat în alegeri cu PACT, dar este greu când nu au la îndemână toate instrumentele pe care le au marile partide, așa că din 2019 el s-a alăturat PNL, împreună cu întregul său partid. Și astfel va deveni probabil unul dintre cei mai tineri vicepreședinți pe care i-a avut partidul vreodată. Revista Capital i-a luat un interviu și iată ce am aflat.

Interviu cu Sebastian Burduja

Spune-mi trei lucruri interesante despre tine, pe care le știu foarte puțini sau nimeni.

Primul: iubesc tenisul și am făcut tenis de performanță până la 14 ani. Am avut șansa să învăț pe zgura de la Piatra Neamț de la un mentor adevărat, Romeo Stoica, nu doar tainele tenisului, ci și ce înseamnă să ai rezultate prin muncă, disciplină, cunoaștere și autocontrol. Am urcat până pe locul 40 la nivel național. Când a fost să aleg între școală și tenis, am ales școala.

Al doilea: mă trezesc foarte devreme dimineața și înainte de orice altceva îmi fac patul. Am învățat asta la cămin, în SUA, și-apoi am regăsit sfatul într-un celebru discurs al lui William McRaven, amiral în marina americană: If you want to change the world, start off by making your bed every morning („Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a-ți face patul în fiecare dimineață”). Ziua începe mai bine când lucrurile sunt puse în ordine, iar lucrurile cu adevărat mari nu se pot face fără a avea grijă de lucrurile aparent mici.

Al treilea: venind înspre zona politică, puțină lume știe că la 16 ani, vârsta minimă legală la care puteam să fiu membru al unui partid, m-am dus la celebrul sediu al Partidului Național Liberal – Sector 1 (între Romană și Universitate) și m-am înscris. Am rezonat dintotdeauna cu valorile liberale – libertate, proprietate, stat eficient, meritocrație etc. – iar acum simt că am revenit pe deplin acasă.

De ce ai ales PNL?

PNL este singurul partid care a demonstrat că poate să îmbunătățească viața românilor. Restul e gargară. Mergeți la Oradea, la Alba Iulia, la Timișoara și Arad, la Reșița și la Botoșani, la Roman, la Sebeș și în multe alte comunități conduse de primari liberali. Se respiră un aer european, se vede viziunea și munca unor gospodari adevărați, care pur și simplu se pricep la management. Nimeni nu poate contesta aceste rezultate, obținute în ciuda tuturor piedicilor ridicate de la „centru” de guvernările PSD.

De aceea, PNL este singura șansă de a construi România europeană, liberă de comunism. Un partid autentic de dreapta, care a pus bazele României moderne, inclusiv mizând pe generații de tineri educați în străinătate și reveniți acasă. Un partid a cărui destin se confundă cu destinul României, cu realizări de excepție înainte de Primul Război Mondial și în perioada interbelică, urmate de bezna anilor de comunism. Un partid care are deplina legitimitate de a-și continua opera de construcție a României, întreruptă brutal de tancurile sovietice și de neocomunismul tranziției de după 1989. Abia acum, la 30 de ani de la Revoluție, PNL își reia locul pe deplin meritat drept cea mai puternică forță politică a României.

Nu în ultimul rând, doar PNL poate să bată PSD. Pe 27 mai PNL trebuie să fie pe primul loc, peste PSD, iar acesta va fi începutul sfârșitului. Nu pentru un om, fie el și un semizeu de Belina, Liviu Dragnea, nu pentru un partid, fie el și partidul stat – PSD, ci pentru toate fantomele comunismului care bântuie încă România: corupție, nepotism, sărăcie, centralizare, politizare, birocrație, stat mare, îmbâcsit și capturat.

Mai există PACT? Va mai exista vreodată PACT?

Am spus-o încă de la lansarea din ianuarie 2016: PACT este o stare de spirit. Pas cu pas, va cuprinde toată România. PACT nu e jucăria mea sau a colegilor mei. PACT este despre schimbarea României în bine, nu despre a avea un partid care să împartă funcții și să fragmenteze și mai mult votul românilor.

Să spunem lucrurilor pe nume. Față de momentul lansării PACT, acum mai bine de trei ani, situația României s-a înrăutățit dramatic. Un român pleacă la fiecare trei minute. Suntem mai puțini decât eram în 1918. Suntem tot mai izolați în Europa și tot mai departe de aliații noștri din NATO și UE. Chiar nu mai e loc și nu mai avem timp de orgolii, de dezbinare sau de indiferență.

Avem datoria morală să fim uniți și să oferim o alternativă clară românilor, iar această alternativă este Partidul Național Liberal. PNL are capacitatea de a scoate România din prăpastie, ducând la nivelul fiecărei comunități modelul de management consacrat de Ilie Bolojan la Oradea sau de Mircea Hava la Alba Iulia.

În plan extern, ca membru al celui mai puternic grup din Parlamentul European – Partidul Popular European – PNL discută de la egal la egal cu partenerii noștri externi, având capacitatea să poziționeze România în primul rând în Europa – și nu e deloc doar un slogan de campanie, ci un fapt demonstrat cu vârf și îndesat.

„Sunt convins că PNL va da României cea mai bună guvernare din ultimii 70 de ani!”

Ce obiective ai în PNL?

Am venit în PNL să facem echipă pentru România. PACT aduce trei atuuri importante în acest parteneriat. Mai întâi, o echipă de oameni care se pricep la ce fac, pregătiți pe bune în Vest, dar și în țară, oameni cu o carieră în spate și cu rezultate demonstrate, de la Sorbona la Stanford, Harvard și Yale, de la MIT la Oxford. Acești experți vor contribui cu idei și soluții în comisiile de specialitate și la programul de guvernare PNL. Apoi, venim cu o rețea unică în diaspora, construită pe bazele Ligii Studenților Români din Străinătate, pe care am fondat-o acum 10 ani, azi cea mai mare organizație românească în lume, cu prezență în peste 50 de țări. Și, desigur, venim cu experiența unor campanii foarte grele în România profundă și roșie, începând cu 2016 (Giurgiu, Neamț, Constanța etc.). Știm să punem osul la treabă și-am făcut mereu ce a trebuit: și strategii de țară, și campanie din om în om, și lipit afișe la minus zece grade (aviz amatorilor, nu folosiți aracet).

Ce vrei să faci cu PNL?

PNL este cel mai important partid al României și merită să câștige toate alegerile din 2019 și 2020: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Eu sunt convins că PNL va da României cea mai bună guvernare din ultimii 70 de ani, o guvernare care va reda românilor încrederea în ei înșiși și cheful de a trăi aici, acasă. Eu am acest vis: să aducem milioanele de români alungați din țara lor înapoi în România. Diaspora acasă! Când românii vor începe să se întoarcă, va însemna că suntem pe drumul cel bun. Că și-au regăsit puterea de luptă, speranțele și încrederea că aici își pot crește copiii și nepoții.

Dacă nu ați trecut deja prin asta, vă rog să vă imaginați ce înseamnă să pleci și cât de greu este să-ți rupi rădăcinile. De fapt, ce poate fi mai trist? Fiecare român care pleacă nu este doar o cifră, nu este doar un pașaport. Fiecare român care pleacă lasă în urmă un oraș sau un sat mai gol, mai trist și mai îmbătrânit. Lasă în urmă copii – și sunt 250.000 de copii rămași singuri acasă, o întreagă generație pierdută. Lasă în urmă spitale, școli și companii românești fără cea mai importantă resursă: oamenii. În următorii cinci ani, piața muncii din România va avea un deficit de jumătate de milion de oameni.

Ca să îi aducem înapoi sau ca să îi determinăm să nu mai plece, trebuie să uităm de sloganuri și de promisiuni pompoase. Românii au nevoie de o țară civilizată în care să existe lucruri elementare: un sistem de educație care să nu mai formeze analfabeți funcționali, spitale în care să nu intre cu teamă că vor pleca și mai bolnavi, autostrăzi și drumuri pe care să circule în siguranță, un sistem public transparent, modern și digital, stabilitate și liniște. Trebuie să ne întoarcem la lucrurile simple și să livrăm impact.

Ai o politică pentru tineri? O strategie prin care să-i aduci înapoi sau să-i determini să nu mai plece. La noi se promovează în continuare nonvalorile.

Tinerii vor să fie ascultați și înțeleși. Vor să simtă că aici pot avea un viitor și că își pot îndeplini visurile, fără să li se taie aripile de către un stat abuziv și învechit. De fiecare dată în istorie, tinerii au adus marile schimbări. Au curaj, au ambiție, au putere de acțiune. Mereu am mizat și voi miza pe tineri.

Încă din ianuarie 2013 am propus o strategie națională pentru întoarcerea tinerilor acasă – SMART Diaspora. Multe dintre propuneri rămân valabile și sunt bazate pe experiența altor state: de la măsuri fiscale la centre de cercetare și programe de sprijinire a antreprenoriatului. Exemple de oameni care fac deja lucrurile acestea există cu duiumul și la noi. Vă dau două, complementare: RePatriot, inițiativa Romanian Business Leaders de repatriere prin antreprenoriat; și programul Diaspora Start-Up, unde atât LSRS cât și Fundația CAESAR au contribuit la atragerea diasporei acasă prin fonduri europene nerambursabile pentru lansarea unor afaceri noi.

„Aș da o ordonanță de urgență pentru recuperarea banilor furați!”

Ai o funcție importantă în PNL acum și o mare responsabilitate. Cu ce vii nou în PNL?

N-am vizat niciodată funcții, dar cred foarte mult în conceptul de responsabilitate. Am înțeles în momente foarte grele că viața este despre a fi responsabil, nu despre a fi fericit. A fi responsabil înseamnă a munci până la epuizare pentru a lăsa ceva în urmă pentru alții. Viața e despre adevăruri simple: când pleci nu iei nimic cu tine. Ce rămâne în urmă e doar ce-ai făcut pentru cei din jur.

În PACT am spus că cea mai importantă funcție este cea de membru. Ca start-up politic, am avut mereu această obsesie: să răspundem așteptărilor membrilor noștri, să plecăm de la nevoile și dorințele lor, să construim de jos în sus. Așa a apărut ideea de „franciză politică”, prin care am dat cluburilor locale PACT un manual complet, la cheie, despre implicarea politică a fiecărei comunități: cu roluri pentru fiecare membru al echipei, cu fișe de proiect și indicatori de performanță. Documentul e open source, în țara în care toată lumea se teme că se fură idei, tocmai pentru că ideile bune trebuie să circule liber.

Sunt convins că prin PNL vom reuși să împlinim misiunea PACT – să redăm România cetățenilor ei și să recuperăm distanța față de Occident, într-o singură generație. Asta necesită cetățeni, nu doar locuitori. Cetățeni implicați în soarta comunităților lor. De altfel, lucrul acesta deja se întâmplă în unele locuri din țară. A se vedea exemplul Clujului, deschizător de drumuri pe cel puțin două planuri: o strategie de dezvoltare făcută în parteneriat cu cetățenii; și programul de bugetare participativă, un termen complicat pentru un lucru simplu – cetățenii decid ce investiții sunt necesare în comunitate. Din nou, administrația liberală a demonstrat că poate.

Dacă ai fi premierul României care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Aș da o ordonanță de urgență pentru recuperarea banilor furați, folosind toate mijloacele legale pentru a-i pune la loc în economie. Costul anual al corupției în România este estimat la 38 de miliarde de euro! Vă dați seama ce înseamnă asta? Banii ăștia, în loc să meargă în spitale decente, școli civilizate, autostrăzi și căi ferate și în aducerea românilor acasă, rămân în buzunarele slinoase ale unor nemernici. Un popor întreg nu înțelege cum e posibil să furi ca în codru și, chiar dacă ai „ghinionul” să faci pușcărie, să continui să te lăfăi în milioane furate.

România are nevoie de lideri puternici care să ia hoții de gât, să-i bage la pușcărie și să le ia ce nu-i al lor, chiar dacă au dus banii furați în Brazilia sau i-au trecut pe numele amantei. Doar cu astfel de oameni putem scoate țara din sărăcie, nu cu tot felul de cioflingari care nu sunt în stare nici să gestioneze magazinul din colț, darămite o țară, dar se visează salvatorii națiunii.

Te gândești în viitor să candidezi la alegerile prezidențiale?

Nu mă gândesc la funcții. Dacă aș fi vizat funcții, nu aș fi dat o carieră de succes la Washington, în instituții de prestigiu precum Banca Mondială, pe o cariera politică într-o Românie în care infractorii își dau legi și fac programe de guvernare. M-am întors în țară pentru că doar aici e acasă. Am lucrat în toată lumea și-am descoperit că doar aici pot să-mi pun tot sufletul în ceea ce fac, fără să-mi pară rău și fără să obosesc, chiar dacă simplu nu este. Cred că fac parte dintr-o generație (poate încă prea tăcută) de oameni care vor schimba politica românească din temelii, fără sa vizeze funcții sau poziții bine plătite, ci pur și simplu pentru că vor să lase ceva în urma lor.

„Nu cred în modelul falimentar al oamenilor buni la toate”

Ai un idol/model în politică? Cine este?

O sa vă surprind. Am o listă lungă de lideri politici pe care îi admir, de la Ionel Brătianu la Carol I, de la Kennedy la Reagan. De la fiecare am învățat câte ceva. Dar modelul meu în viață rămâne bunicul meu, Preotul Ioan Pricop. Un stâlp pentru comunitatea lui, pe care a slujit-o vreme de șase decenii, cu har autentic și cu smerenie. România nu i-a oferit prea multe șanse, nici în război, nici în foametea ce a urmat, nici la moartea tatălui de foarte tânăr, nici sub tirania comunismului.

Dar el a iubit întotdeauna România. Visul lui a fost, până în ultima clipă a vieții, să mă vadă întors acasă. Pe patul de moarte, când îi explicam de ce nu pot să revin, că nu pot da cu piciorul la o carieră de succes în America, că nu pot să renunț la tot ceea ce construisem acolo, mi-a spus atât: „În viață să nu faci ce poți, în viață să faci ce trebuie”. Nu mă abat de la aceste cuvinte și de la exemplul bunicului meu nici în viață, nici în politică.

Ce poziție crezi că ți s-ar potrivi cel mai bine în momentul de față? Ministru de…, premier, președinte…altceva?

Din nou, nu poziția e importantă, ci ce faci cu ea. Eu știu la ce mă pricep cel mai bine: soluții pentru dezvoltare. Am văzut ce merge și ce nu merge în alte țări. Știu ce avem de făcut ca România să crească, să devină competitivă, cu locuri de muncă decente și cu infrastructură de secol 21. Știu totodată cum să ținem fruntea sus în Europa și în lume, nu îmbățoșându-ne fără rost, ci câștigându-ne respectul prin reprezentare pe bune și negocieri deștepte. Nu cred în modelul falimentar al oamenilor buni la toate. Cred în România oamenilor potriviți la locul potrivit.

Un exercițiu de imaginație. Suntem în 2029. Cum arată viața politică a lui Sebastian Burduja?

Nu știu cum va arăta viața mea politică, dar știu cum vreau să arate România în 2029, la 40 de ani de la Revoluție. Doi brucani, cum s-ar zice. Vreau o Românie în care fiecare român să-și poată împlini visurile aici, acasă. O Românie liberă, scăpată definitiv din (neo)comunism și sărăcie, cu toate expresiile perverse ale unor decenii care ne-au îngenuncheat, dar nu ne-au biruit: resemnare, tristețe, invidie, ignoranță, impostură. O Românie mai puternică decât a fost vreodată. O Românie în care capra vecinului trăiește, nu moare. O Românie cu chef de viață, nu cu chef de ducă. O România cu cozi la sosire, nu la plecare.

Care este cel mai mare vis al tău?

Eu am fost plecat 12 ani în Statele Unite ale Americii și, zi de zi, visul meu a fost să revin acasă. Acum trei ani și jumătate mi l-am îndeplinit și, de atunci, visul meu a devenit întoarcerea acasă a tuturor românilor alungați în străinătate. Eu nu voi uita niciodată cum m-a întâmpinat România în ianuarie 2016, când plin de entuziasm i-am spus ofițerului de la pașapoarte că m-am întors definitiv în țară, împreună cu familia, iar reacția lui a fost: „nu sunteți normali la cap!” Am auzit această replică în fiecare zi de atunci și încă o aud.

Oare ce mai e normalitatea pentru țara asta? România de astăzi este țara în care a devenit normal ca infractorii să-și dea legi și ordonanțe în interes propriu. Țara în care a devenit normal ca mediul de afaceri să fie un inamic care trebuie răpus prin birocrație, taxe și controale, nu un partener pentru dezvoltare. Țara în care a devenit normal să hulim Europa pentru că cei care ne conduc nu sunt în stare să cheltuie banii europeni gratis. Țara în care a devenit normal să pleci, nu să rămâi și cu atât mai puțin să te întorci. Iar atunci când te întorci în cel mai frumos moment de unitate, 10 august, normal este să fii jignit, gazat și bătut.

Așa că cel mai mare vis al meu este România civilizată, care-și regăsește normalitatea și își recuperează cea mai de preț resursă a ei – oamenii.

Un mesaj pentru tineri.

Pentru cei plecați: să vină acasă. Pentru cei care se gândesc să plece: să rămână. Pentru cei de acasă: să se implice.

Avem nevoie urgentă de tineri implicați în viața politică și civică. Societatea românească este într-un moment de cumpănă. A nu face nimic înseamnă complicitate la crimă. Am întâlnit mulți tineri de mare perspectivă care ridică din umeri: ce să fac, n-am ce să fac. Dacă înțeleg – deși nu accept – atitudinea asta la cineva hârșâit prin România de azi, pe fiecare tânăr care se resemnează vreau să-l zgâlțâi bine și să îi zic așa: luptă, nu renunța, că fără tine suntem cu toții pierduți.

Eu știu foarte mulți tineri minunați, care pot și trebuie să schimbe România în bine. Această integrare PACT-PNL este dovada ca Partidul Național Liberal, un partid cu tradiție și prestigiu, are toată deschiderea de a susține pe scena politică tineri bine pregătiți, integri, responsabili. Nu este doar un slogan, este o realitate. Așa că mesajul meu pentru tineri este acesta: implicați-vă! Dacă nu voi, cine? Dacă nu acum, când? Dacă nu acasă, unde?