Mai exact, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, susține că guvernul era obligat să majoreze pensiile, aceasta nefiind o decizie politică.

Mai mult decât atât, Ionel Dancă susține că prin majorările realizate conform programului de guvernare PSD, pensiile s-au mărit mai puțin decât s-ar fi întâmplat prin aplicarea Legii 263/2010.

„Aplicând formula de indexare din lege, punctul de pensie trebuia să crească cu 5,25% de la 1 ianuarie 2017, cu aproape 7% de la 1 ianuarie 2018 și cu peste 9% de la 1 ianuarie 2019. Conform legii, creșterea cumulată a pensiilor trebuia să fie de peste 21% din 2017 până în 2019. În realitate, ce s-a întâmplat? Punctul de pensie a fost majorat cu 9% de la 1 iulie 2017, la 1000 de lei, și cu 10% de la 1 iulie 2018, la 1100 ei, adică o creștere cumulată de 19%,” declară Ionel Dancă pe pagina de Facebook.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Cristi Vasilcoiu, arată cum calculele liberalilor nu depășeșc nivelul de pregătire al unui elev de clasa a IV-a, întreaga declarație a lui Ionel Dancă plecând de la premise greșite.

Mai exact, în argumentația sa, Ionel Dancă adună eronat procentele succesive de majorare a punctului de pensie, raportându-le pe toate la aceeași bază din 31 decembrie 2017.

„O creștere de 5,25% a punctului de pensie care la 31 decembrie 2017 era de 871 de lei și care a devenit, astfel, de 917,5 lei la 1 ianuarie 2017, ADUNATĂ cu o creștere de 9% a punctului de pensie, cu 6 luni în avans, la 1 iulie 2017 (aferentă anului 2018) până la 1.000 de lei, ADUNATĂ cu o creștere a punctului de pensie, tot cu 6 luni în avans, la 1 iulie 2018 (aferentă anului 2019), tot cu 10%, până la 1.100 de lei, nu dă o creștere totală de 19% (așa cum adună hilar PNL-iștii, că procentele se aplică unor baze diferite aflate în continuă creștere, ci nu aceleiași baze, ca să le aduni ca la clasa a IV-a), ci o CREȘTERE de 26,7%,” declară purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, pentru Capital.

Cristi Vasilcoiu amintește de asemenea că la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va crește cu încă 15%, la 1265 de lei, tot în avans, cu 4 luni, creștere aferentă anului 2020.

„Așa că, dragi pensionari, să vă ferească Dumnezeu să ajungă PNL-iștii la Guvernare, că, la câtă matematică știu, iar o să vă taie pensiile.
P.S.: iar dacă ar fi fost aplicate strict prevederile Legii 263/2010, așa cum vor PNL-iștii, creșterea punctului de pensie ar fi fost de 18,73%, și nu de 21%, așa cum susțin ei.
Concluzie: pensiile au crescut între 31 decembrie 2016 și prezent cu 26,7% și nu cu 18,73%, așa cum cere PNL,” conchide Cristi Vasilcoiu pentru Capital.

Te-ar putea interesa și: