Invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea în podcastul transmis zilnic pe canalul de YouTube EVZ_Capital şi pe pagina de Facebook evz.ro a creionat tabloul de ansamblu. Potrivit lui Cristoiu, există multe similitudini între ecuația geopolitică actuală și un anumit episod al Războiul Rece.

Singura formulă de a-l ataca pe Putin e să fie liniște

America face aceeași greșeală ca și cu Castro. Singura formulă de a-l ataca pe Putin e să fie liniște. Ați mai auzit ceva de Navalnîi? Ideea că ești înconjurat, că vin ăia cu rachete, că avem baze militare, că de pe teritoriul nostru vor porni, dar fără motorină nu au zis-o. Mă miră că nu au furat ăia piese de la scuturi. Nu văd un motiv de belicoșenie.

Cristoiu: Acolo a fost un tip de geniu, Kennedy

Analistul politic a făcut o analogie dintre actuală criză și faimoasă criză a rachetelor din deceniul 6 (confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite provocată de rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962. Afost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în al Treilea Război Mondial).

Acolo a fost un tip de geniu, Kennedy. Asupra lui era o mare presiune, presa, era presiunea armatei. Totul a depins de calmul lui Kennedy, anume spargerea blocadei de către petrolierul București. Al doilea moment a fost când rușii au doborât un avion de recunoaștere american.

Cristoiu a reamintit că mult mai multă atenție ar trebui acordată nu Rusiei, căreia americanii îi atribuie un fals statut de superputere mondială, ci Chinei, adevăratul rival al americanilor la supremația mondială.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: