UPDATE. Într-un briefing de presă în care explică decizia de astăzi privind reducerea dobânzii de politică monetară guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit şi despre tendinţa băncilor de a reduce dobânzile la depozite şi de a le păstra pe cele pentru credite. "Băncile au redus insuficient dobânzile la credite. Nu au nicio justificare economică", a spus Isărescu. "Suntem atenţi ca atunci cand dozăm măsurile noastre, să nu se ajungă în situaţia ca băncile să reducă dobânzile la depozite.Unele şi aşa au întrecut măsura. De asta nu am redus mai mult, pentru ca această reducere să nu se ducă în dobânzile la depozitele atrase.", a mai spus guvernatorul. 

Scopul declarat al BNR, exprimat răspicat de guvernatorul Mugur Isărescu, a fost acela de a încuraja creditarea prin reducerea costurilor. Bancherii au înţeles însă cu totul şi cu totul altceva.
Ai deja depozit? Ai intrat pe pierdere întrucât băncile au umblat şi la dobânzile clienţilor care au deja un depozit constituit. Aceştia au ajuns să aibă dobânzi chiar mai mici de 2%.
Citește în această săptămână, exclusiv în ediția de print a revistei CAPITAL, analiza realizată de redactorii Capital şi VEZI CARE SUNT BĂNCILE UNDE PIERZI BANI.