Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliare (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grăbi procesul, agenția a simplificat procedurile de licitație. Astfel, numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitație a fost înjumătățit, iar autorizații care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile vor primi un preț mai mare.

Modificările aduse legilor în vigoare prevăd majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontată în prezent de ANCPI. Concret, suma decontată crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal, etc), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele mai greu accesibile. La multe licitații organizate anul trecut de primarii din localitățile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut față de 150.000 lei, cât era în 2017, sau 135.000 de lei, în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de la Comisia Europeană.

ANCPI și-a propus să înregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar în 2018, iar până în 2020, să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvențiilor plătite din fonduri europene, a declarat pentru Capital Radu Codruț Ștefănescu, președintele director-general al agenției.

Drum lung

Ținta este ambițioasă, în contextul în care de la demararea programului, în 2015, și până acum au fost cadastrate circa 700.000 de imobile.

În primele două luni ale acestui an au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, peste 45.000 de cărți funciare. Județul cu cel mai mare număr de cărți funciare este Dolj, cu 21.439 de imobile înregistrate de la începutul anului. Este urmat de Arad, cu 4.621 de cărți funciare, apoi Alba, cu 3.630 de cărți funciare, Ialomița, cu 3. 055 de cărți funciare, Olt, cu 1.968 de cărți funciare, Bacău – 1.677 de cărți funciare, Bistrița Năsăud – 1.117 de cărți funciare, Caraș-Severin – 640 de cărți funciare, Bihor – 638 de cărți funciare și Timiș, cu 635 de cărți funciare.

 

În acest an, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitație a imobilelor din 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărțite în trei loturi.

Obiectivul programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Cu alte cuvinte, se înscriu gratuit în cartea funciară  deținătorii care nu au acte de proprietate, prin eliberarea de certificate pentru înscrierea acestor posesori ca proprietari. Trebuie precizat că lucrările de cadastru nu încep la cererea proprietarului/posesorului/deţinătorului imobilului, ci se efectuează la nivel de primărie.

O persoană fizică sau juridică va beneficia de înregistrarea gratuită a proprietăților pe care le deţine în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în primăria pe raza căreia se află imobilele.

PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.