Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a lansat o ipoteză interesantă în arena EVZ: deși a avut o serie de intervenții publice în ultima perioadă, în final Mircea Geoană nu o să candideze la președinție.

Chestionat de Robert Turcescu care ar fi motivele, având în vedere că partidul din care face parte Geoană nu a mai dat un președinte de 20 de ani, Cristoiu a argumentat că scenariul cu Nicolae Ciucă împins de președintele Iohannis ca succesor al său este mult mai plauzibil. Este o ecuație în care varianta Mircea Geoană – candidat PSD intră în umbră.

Cristoiu: Moțiunea lui Ciucă elogiază marea Coaliție. Se va reface USL

„Este stabilit că va candida dl. Ciucă. Tot ce e bizar acum e rapiditatea cu care e pus. Toată operațiunea nu e despre debarcarea lui Cîțu, ci a fost un scop foarte important ca la PNL să fie Ciucă președinte. Dacă vă uitați la moțiune (n.r. – moțiunea depusă de premier în vederea congresului PNL de duminică, unde va fi desemnat oficial la șefia partidului) nu există niciun cuvânt anti-PSD. Ba dimpotrivă, e elogiată marea Coaliție. Se pregătesc niște alegeri anticipate în care se reface USL. Nu puteai să refaci USL cu Cîțu. Moțiunea asta e pro-USL”, a explicat Cristoiu.

Sursă: captură YouTube

„S-au concubinat, PNL și-a dat seama ce bună e căsnicia cu PSD”

Reputatul jurnalist a avansat, de asemenea, o explicație pentru graba cu care decurg toate aceste mișcări în PNL. „În momentul în care se închide conflictul din Ucraina, cele două partide cad de se rup în sondaje că apar rănile economice. Și atunci fac USL, care nu va mai avea președintele adversar. Ei s-au concubinat, PNL și-a dat seama ce bună e căsnicia cu PSD. Dacă ar fi anticipate și se fac liste comune, ei speră pe 70%. PNL are mai mulți candidați decât dacă ar candida singur (…) Ciolacu zice, mai bine să fie Ciucă decât Geoană”.

Marcel Ciolacu
Sursă: Inquam Photos/ George Călin

Premierul a anunțat, miercuri 6 aprilie, că va candida pentru funcția de președinte al PNL, după ce Florin Cîțu a demisionat sâmbătă, la presiunea liderilor partidului. „Am decis să-mi asum această responsabilitate (…) Una dintre condițiile esențiale pentru buna guvernare este ca în interiorul partidului nostru să existe o stare de armonie și o concentare a tuturor asupra obiectivelor pe care ni le asumăm”, a spus Nicolae Ciucă.