Indicele principal al bursei, BET, a ajuns la aproape -12%, întregistrând cel mai puternic recul din ultimii zece ani.

Într-o zi obişnuită, valoarea medie a tranzacţiilor, rulajul, era de 11 milioane euro. Azi, până la această oră, este de 55 milioane euro, cât într-o săptămână.

“Preţurile sunt din ce în ce mai jos. Băncile şi companiile din energie (din sectorul electricităţii, al petrolului şi cele de gaze naturale, n.r.) sunt cele mai afectate. Anunţul de aseară i-a lovit şi pe cei din telecom. Măsurile anunţate lovesc fix în cele mai profitabile companii din România. Investitorii au pierdut azi ce au câştigat într-un an”, au declarat pentru Capital surse oficiale din piaţa de capital.

Valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la bursă era marţi seara de 160,78 miliarde lei (34,6 miliarde euro).

Marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

În plus, Teodorovici a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, va fi impusă o plafonare a preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.