Într-un interviu exclusiv pentru Capital, una dintre companiile de top care activează în acest domeniu pe piața românească au răspuns întrebărilor noastre și au împărtășit prognoza lor pentru anul viitor.

Operator în industria de servicii și soluționare IT, Endava are sediul în Cluj-Napoca și activează pe piața românaescă din anul 2006, reușind să aibă în anul 2018 impresionanta cifră de afaceri de 501 milioane de lei. Legat de anul 2019 și anul 2020, aceștia au declarat următoarele:

Capital: Care este cifra de afaceri prognozată pentru anul 2019?

Endava: Endava este o companie multinațională listată pe bursa din New York; drept urmare, putem oferi doar informații care sunt deja publice, parte a rezultatelor comunicate investitorilor de pe bursă. Ca Endava Romania, pentru exercițiul financiar care s-a încheiat la data de 30 iunie 2019, cifra de afaceri este 569 milioane de lei.

C: Ce profit prognozați la finalul acestui an?

E: Pentru exercițiul financiar încheiat în acest an, profitul înregistrat este de 61,5 milioane de lei.

C: Care este bugetul de investiții pentru acest an? Dar pentru anul 2020?

E: Fără să putem oferi cifre concrete, putem spune că România este locația unde Endava are o concentrare de resurse umane, și în consecință compania este hotărâtă să continue să investească pentru dezvoltare aici.

C: Care sunt cele mai importante investiții pe care compania dumneavoastră le-a realizat în acest an?

E: În anul financiar încheiat am consolidat centrele noastre din Pitești, Tg. Mureș și Timișoara, și am deschis un nou centru de livrare în Brașov. Am continuat în același timp expansiunea în centrele noastre mai mari din București, Cluj și Iași, unde piața forței de muncă este mai matură, oportunitățile sunt mai variate, însă și provocările sunt mai mari.

C: Care sunt cele mai importante provocări pe care le-ați înfruntat în acest an?

E: Dinamismul companiei și al pieței ne forțează să găsim în permanență noi metode de a rămâne competitivi, atât pe plan local, din perspectiva angajatorului, cât și în relația cu clienții noștri, care sunt în cea mai mare parte străini. Compania crește într-un ritm foarte rapid și trebuie să găsim mereu metodele optime de a gestiona această creștere, în așa fel încât să păstrăm valorile și calitățile care ne caracterizează și ne-au adus succes până acum. Este o luptă permanentă pe care am reușit întotdeauna să o câștigăm.

C: Cum vă afectează criza forței de muncă din Romania?

E: Suntem optimiști în legătură cu  potențialul României în ceea ce privește piața forței de muncă. Investim împreună cu partenerii locali – în special universitățile, în dezvoltarea și pregătirea tinerilor studenți și absolvenți pentru a activa în domeniul IT, aducând astfel o contribuție pozitivă atât regiunii geografice, cât și companiei.

C: Daca ar fi să vă caracterizați compania într-o singură frază, care ar fi aceea?

E: Endava este în esență cu și despre oameni, filosofia noastră fiind să contribuim la succesul lor: al celor cu care lucrăm, colegi și clienți deopotrivă, al celor cu care interacționăm și nu în ultimul rând al celor care folosesc sistemele și aplicațiile pe care le dezvoltăm și operăm.

Mai multe informații legate de companiile de elită care activează pe piața românească pot fi găsite acum în revista „Top 300 Companii” ediția 2019 la standurile de ziare.