“Nextebank este ca şi vândută. Tranzacţia este 99% finalizată. Acţionarii minoritari şi-au deschis deja conturi speciale unde să încaseze banii pe tranzacţie”, au declarat, pentru Capital, surse apropiate de bancă. Informaţii despre posibila tranzacţie au apărut pentru prima dată în ziarul Bursa, potrivit căruia cumpărătorul urmează să fie Axxes Capital, care controlează şi IFN-ul Patria Credit. “ Deocamdată nu pot să fac comentarii. Când va fi totul clar mai vorbim. Voi da declaraţii când se va finaliza tranzacţia”, ne-a spus Horia Manda, şeful Axxes Capital.     


Nextebank, pregătită din timp pentru vânzare

Actualul acţionar majoritar al băncii controlate cândva de oameni din apropierea lui Sprin Ovidiu Vântu a luat deja măsuri importante pentru a pregăti banca de vânzare. După cum a mai relatat capital.ro,   MKB Nextebank, fosta  Romexterra, va rămâne cu doar trei agenţii în Bucureşti, conform ueni informări trimise de bancă propriilor clienţi. Măsura este parte a unui proces mai amplu de restructurare care presupune şi desfiinţarea a mai bine de jumătate din posturile angajaţilor şi închiderea majorităţii agenţiilor şi sucursalelor din ţară. Măsurile luate recent de Nextebank ar fi fost impuse chiar de către cumpărător adică Axxes Capital. O parte a locurilor lăsate libere de angajaţii Nextebank restructuraţi ar urma să fie ocupate de oamenii de la Patria Credit. IFN-ul specializat în credite de consum, a mai încercat să obţină de la BNR licenţa pentru înfiinţarea unei bănci însă fără succes.

Încercare ratată

Ungurii de la MKB au mai încercat fără succes să vândă Nextebank. Mai mult, ei chiar au emis la începutul acestui an un comunicat oficial de presă care anunţa vânzarea pachetului majoritar către fondul de investiţii PineBridge Investments, deţinut de un miliardar din Hong Kong. Deşi respectivul comunicat anunţa că tranzacţia are avizul BNR şi al Consiliului Concurenţei, s-a dovedit ulterior că lucrurile nu stăteau chiar aşa. Banca Naţională a respins tranzacţia punând Nextebank într-o situaţie ingrată. Banca era deja pregătită pentru planurile noului acţionar care intenţiona să insiste mai ales pe operaţiunile de internet banking şi aştepta preluarea.

Istoric zbuciumat

Romexterra a fost înfiinţată ca bancă de către un grup de investitori din apropierea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Principalul client al băncii, dar şi unul dintre acţionari a fost, multă vreme, Petrom Service, societate deţinută  la vremea respectivă de Asociaţia Salariaţilor Petrom al cărei şef a fost Liviu Luca, un apropiat al lui Vântu. În 2006, când MKB şi-a anunţat interesul de a achiziţiona pachetul majoritar al Romexterra, ei s-au lovit de acţiunile întreprinse de fondul ceh de investiţii PPF Investments. Cehii au declanşat o amplă campanie de cumpărare de acţiuni de la deţinătorii independenţi oferind un preţ cu mult peste cel anunţat de MKB fapt care a condus, până la urmă, la creşterea valorii tranzacţiei dintre unguri şi acţionarul majoritar al Romexterra. Ulterior, MKB a schimbat numele băncii în MKB Romexterra Bank şi apoi Nextebank.