EXCLUSIV. Fenomenul David Popovici. Românii, popor bipolar? Palada: E o schizoidie între bucurie și vină (VIDEO)

Trăim românește: o clipă de bucurie și apoi nervi și disperare! Mirel Palada, Robert Turcescu și Tavi Hoandră au susținut miercuri, în podcastul EvZ Play, cea mai tare discuție despre felul nostru de a fi. Studiu de caz: fenomenul David Popovici.

Victoria superbă a înotătorului David Popovici ne-a provocat tuturor stări oscilând perfect egal între agonie și extaz. Pe de o parte suntem mândri că „un român de-al nostru” a reușit o asemenea performanță. Însă ne invadează curând o stare de rău când ne aducem aminte că statul n-are nicio contribuție la acest succes, că n-avem bazine de înot, că nu există mai multă atenție pentru copiii supra-dotați. Ba mai mult, dacă un român reușește performanțe de excepție, imediat ne vin în minte valuri de nereușite.

Maneliștii i-au luat fața înotătorului de geniu

Podcastul Evz Play cu Robert Turcescu de joi a pus pe tapet o temă delicată și complexă: incapacitatea românilor de a se bucura sincer pentru reușitele, și așa foarte rare, ale semenilor lor în diferite domenii de activitate. Ca dovadă, audiențele victoriei de la Budapesta lui David Popovici, transmisă marți seara la TVR, au fost mai mult decât modeste, au comentat jurnaliștii Robert Turcescu și Octavian Hoandră. Mai mult, performanța sportivului proaspăt campion mondial este devansată, arată cifrele de audiență online, de maneliști precum Culiță Sterp sau Tzancă Uraganu.

Palada: E angoasa poporului față de mediocritate

Într-o intervenție în direct în arena EVZ, sociologul Mirel Palada a oferit o explicație a atitudinii contradictorii a românilor, vizibilă cel mai bine în astfel de cazuri excepționale. În viziunea acestuia, românii sunt educați încă din copilărie să evite performanța, fiindcă aceasta implică riscuri. „E o schizoidie între bucurie și vină (…) E competiția între meritocrație și mediocritate. Principala problemă e că suntem când prea sus, când prea jos, e felul în care poporul își exprimă nemulțumirea, resentimentul față de felul în care suntem mediocri. Avem mult mai puține vârfuri de excelență, ca popor, la nivel statistic”.

Opinie completată de scriitorul Octavian Hoandră, potrivit căruia dacă un român excelează într-un domeniu, indiferent care, imediat masele se ridică pentru a-și reafirma cu ostentație „condiția de păduchi”. Potrivit moderatorului, dincolo de vorbe sincere sau teorii savante, e o certitudine faptul că românii au „o doză mare de ipocrizie”.

Emisiunea de miercuri integrală: