Niculina Sandu a fost președintă a Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița mai bine de cinci ani fără să fi îndeplinit criteriile minime pentru această poziție. Adrian Țuțuianu, fostul președinte PSD Dâmbovița, actual lider Pro România, a fost cel care a propus-o și susținut-o permanent în funcție pentru că “îl ajuta cu voturile”, au dezvăluit surse politice pentru Capital. Așa a ajuns județul Dâmbovița campion la prezență la ultimul referendum, desi lumea a stat acasă, mai spun același surse. Liviu Dragnea rămâne singurul condamnat pentru fraudă la referendum. Oare de ce?

Deși este o funcție publică, unde în mod normal numirile ar trebui să respecte rigorile legii, mai marii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au ignorat permanent solicitările jurnaliștilor și ale sindicatelor cu privire la legalitatea numirii acestei doamne într-o funcție remunerată mai bine decât cea a lui Klaus Iohannis.

Obligată la daune pentru cuvinte obscene

Niculina Sandu are mai multe procese la activ. Într-unul dintre acestea, Tribunalul Dâmbovița a obligat-o la plata unor daune morale în valoarea de 2000 de euro pentru că i-a adresat cuvinte obscene (greu de reprodus) în cadrul CJAS Dâmbovița lui Ion Oproiu, liderul Sindicatului Independent al Funcționarilor Publici.

Angajații CJAS Dâmbovița susțin că fosta directoare le-a vorbit și lor de multe ori foarte vulgar, i-a terorizat și amenințat, dar nu au avut curajul să se exprime public de teamă că-și vor pierde postul. Niculina Sandu era susținută politic și se pare că acest lucru era mai puternic decât legea.

A încheiat contracte fictive de 2,5 MILIARDE

Noua președintă a CNAS, Adriana Cotel, a dorit să respecte totuși legea și să reformeze sistemul probabil. Astfel a realizat un control fulger la CJAS Dâmbovița și a demis-o pe Niculina Sandu pe 5 februarie pentru nereguli grave.

Capital a aflat despre ce era vorba de fapt. Un raport al corpului de control, intrat în posesia noastră, arată că Niculina Sandu ar fi încheiat contracte fictive cu clinica PurMed din municipiul Târgoviște, prejudiciind statul român cu peste 2,5 miliarde lei. Un rol important în această ecuație păguboasă pentru statul român și asigurații dâmbovițeni se pare că l-ar fi avut deputatul PSD, Carmen Holban, care ar fi intermediat tot acest business pe bani publici, conform unor surse din PSD Dâmbovița.

Firma PurMed nu avea autorizație de funcționare de la Ministerul Sănătății, iar DSP a înțiințat CJAS Dâmbovița de acest lucru. Niculina Sandu a ignorat avertismentul și a încheiat contract cu această clinică pentru ca pacienții să beneficieze de spitalizări de o zi, îngrijiri la domiciliu și alte servicii medicale. Paguba se ridică la peste 2,5 miliade de lei, bani pe care plătitorul român de taxe și impozite va trebui să o acopere cumva. O plângere penală a fost depusă deja la DNA, împreună cu un raport amănunțit. Niculina Sandu nu este la prima abatere, însă dosarele par să se evapore peste noapte și procurorii dâmbovițeni par că ar face eforturi să le îngroape prin sertarele care stau să pice. Poate și pentru că fratele ei este primar PSD, soțul și cumnatul polițiști cu funcții de conducere în județul Dâmbovița, apropiați și numiți cu sprijunul lui Adrian Țuțuianu.

Demisă pe 5 februarie, conform surselor Capital, Niculina Sandu a pus multă presiune pentru a fi repusă în funcție, doar că se pare că pentru PSD-ul condus de Rovana Plumb în județul Dâmbovița, legea și respectul față de cetățeni au fost mai importante decât influența colegilor din partid. Aceleași surse suțin că deputata Carmen Holban ar fi cea care a încercat să influențeze revenirea acesteia la butoanele CJAS Dâmbovița pe 1 aprilie, cele două fiind bune prietene și partenere în diverse afaceri.

Ce spune Cornel Crăciun, noul director CJAS Db

Contactat de Capital, noul director al CJAS Dâmbovița, Cornel Crăciun a explicat că Niculina Sandu este deja anchetată de Comisia de Disciplină și că a făcut toate demersurile necesare pentru ca legea să se aplice și în cazul ei.

Cornel Crăciun este singurul medic jurist, președinte al unei Case de Asigurări. Deși acesta se află de puțin timp la conducerea instituției, CJAS Dâmbovița este complet schimbată în bine, susțin mai mulți medici și angajați ai CJAS din județul Dâmbovița.

Cine este Niculina Sandu

Absolventă de liceu agricol, Niculina Sandu s-a angajat la CAS Dâmboviţa, fără să aibă studii superioare. Liderul Sindicatului Independent al Funcţionarilor Publici, Ion Oproiu susţine că aceasta a dat de mai multe ori examenul pentru a putea fi admisă pe un post de simplu referent cu studii medii. Promovarea ei s-a petrecut precum în basmele cu Harap Alb, a crescut într-o zi cât alţii în 10. Mult mai târziu decât normal, în timp ce era angajată a CAS, actuala directoare a început studiile economice la Universitatea Valahia din Târgovişte, pe care le-a finalizat în 5 ani și pe care le-a făcut la distanță. Apoi a ajuns director Economic şi imediat director interimar al CAS Dâmboviţa, unde, potrivit lui Ion Oproiu avea un salariu de 18.000 de lei pe lună.

„O termin pe Anca și pe mama ei”

Gheorghe Sandu, primar PSD în comuna Dragodana, nemuțumit de articolele din publicațiile Bugetul și Capital i-a transmis unchiului meu, care a mers la primărie să-și plătească dările că „O termin pe Anca și pe mama ei!”

Unchiul meu era bolnav de cancer. Speriat și din dorința de a ne proteja a mers la un alt unchi pentru a-l rugă să mă salveze. Acesta l-a liniștit că sunt bine. Miercuri a fost înmormântarea lui, prilej cu care am aflat despre această poveste tristă.

Când legea și politica își dau mâna ca să distrugă vieți… mai există încă presa liberă și independentă. Și probabil câțiva politicieni care înțeleg că nu pot merge dincolo de limita umanității.

Adrian Țuțuianu a pășit dincolo, Rovana Plumb a încercat să schimbe direcția nefastă a PSD Dâmbovița. Să sperăm că va reinstaura umanitate și legea în județ. Și că Adrian Țuțuianu va reveni și el pe drumul cel bun.

Va urma…