Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la reuniunea ECOFIN, pe care a prezidat-o, că regulile UE trebuie aplicate de la caz la caz și că nu este ”fanul aplicării unor reguli orizontale pentru toate statele membre în acelaşi fel”.

”Trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz”, a spus Teodorovici.

Declarația sa a stârnit replica vehementă a liderului liberalilor din Senat, vicepreședintele PNL, Florin Cîțu, care a cerut demisia imediată a ministrului de Finanțe:

”Este o declarație foarte foarte gravă și ar trebui să își dea imediat demisia. Este clar că guvernul Dăncilă și ministrul Teodorovici doresc o Europă cu două viteze, doresc ca România să fie lăsată în urmă și să nu participe la masa deciziilor importante.

Prin declarația lui Teodorovici, care spune că dorește reguli diferite pentru țările membre ale Uniunii Europene, se înțelege în mod evident că își dorește o Europă cu două viteze și este clar că România va face parte din viteza a doua”, a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate pentru Capital.

”Toți luptăm ca să aderăm la zona euro, pentru a avea aceleași reguli și deci aceleași beneficii, dar se pare că guvernul Dăncilă, prin ministrul său de Finanțe, este dispus să își asume doar beneficiile, nu și responsabilitățile impuse de regulile europene.

Teodorovici știe că situația bugetară din România este una dezastruoasă, că va fi depășită limita de deficit excesiv și încearcă să se pregătească încă de pe acum”, mai spune liberalul.

”Noi toți ceilalți am arătat că este o prostie să ai o Europă cu două viteze, dar guvernul Dăncilă continuă exact politica lui Liviu Dragnea: de a scoate România din UE.

Iar primul pas este tocmai această Europă cu două viteze.

Este evident în acest moment că ministrul Teodorovici nu face altceva decât să continue planul lui Liviu Dragnea de a ne scoate din Uniunea Europeană”, acuză Cîțu.