EXCLUSIV! Câți parlamentari ar putea vota noul pachet de legi ale siguranței? Doru Bușcu: „În 2015 au votat 70%!”

Încă nu este foarte clar cine a scris proiectele noilor legi ale siguranței, însă șeful SRI ne-a asigurat, într-o ieșire fără precedent, că nu ne vom întoarce la vechile practici ale Securității. Invitat în cadrul podcastului „România lui Cristache”, redactorul-șef Cațavencii, Doru Bușcu, lasă de înțeles că adoptarea legilor va fi doar o formalitate.

„Acest nou pachet de legi nu este ceva nou. Este ceva ce se întâmpla până acum oricum, iar acest pachet de legi vine să bage în legalitate un trecut ilegal al acestor entități secrete care nu dau socoteală, n-au dat nici până acum, pe bugete, care se sustrag controlului societății civile, controlului Parlamentului, se subordonează și se raportează doar Președintelui, care dacă avem ghinionul să fie un om fără mari capacități de decizie și de discernământ politic, e rău.

Peste tot în lume probabil că serviciile secrete interferează cu zona politică că n-au cum altminteri. Dar eu cred că împing și interesele națiunii în față.”, consideră editorialistul care atrage atenția asupra faptului că un procent mare de parlamentari ar putea să voteze aceste legi fără să-și pună prea multe întrebări. 

„Îmi amintesc că atunci când Parlamentul României a fost chemat să voteze ordonanța 6 a Ralucăi Prună care permitea ofițerilor SRI să facă anchete penale, cu niște precizări, dar în esență despre asta era vorba, din 329 de deputați, 288 au votat. Deci cam aproape 70% sunt de acord ca Serviciile să facă cercetări penale. Asta este influența serviciilor în democrație. Ăla este gradul lor de reprezentativitate. Ei sunt, să spunem, 200 de mii de oameni cu tot cu turnători și au reprezentativitate 75% în Parlament, iar restul țării care reprezintă 10-12 milioane de votanți au 25% reprezentativitate democratică în Parlament. Așa stau lucrurile!”, e de părere Doru Bușcu. 

Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” pe canalul Youtube EVZ Capital.