În primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat înregistrase un excedent de şase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB. 

Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au însumat 93,16 miliarde lei (13,3% din PIB) şi au fost cu 10,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (plus 17,5%), impozitul pe venit (plus 15,1%), venituri nefiscale (plus 19,2%) şi accize (plus 9,8%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,8% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,5%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,1% şi venituri nefiscale cu 0,8%. 

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 86,8 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB. 

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (minus 3,8%) şi a celor cu subvenţiile (minus 2%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (minus 21,9%), ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB. 

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB. 

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: