Bulgaria are cea mai ieftină benzină din UE

În ultima perioadă, prețurile carburanților în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o scădere, dar diferențele mari între extremele pieței rămân semnificative, indiferent dacă ne referim la benzină sau motorină.

Media ponderată a prețului benzinei în cele 27 de state ale UE se situează la 1,77 euro pe litru, în timp ce media ponderată a prețurilor motorinei este de 1,64 euro pe litru, transmite Digi24.

Cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană se găsește în Bulgaria, unde poate fi achiziționată la un preț de 1,3 euro pe litru. Malta urmează cu 1,34 euro pe litru, apoi Slovenia cu 1,4 euro pe litru, și România, cu 1,41 euro pe litru. La extremă opusă, cea mai scumpă benzină din UE se găsește în Danemarca, unde prețul trece de 2 euro pe litru. Urmează apoi Finlanda și Franța unde prețurile ajung la 1,96 euro pe litru și Grecia cu 1,94 euro pe litru.

Diferența de preț între benzina cea mai ieftină și cea mai scumpă din cele 27 de state membre ale UE este de aproximativ 80 de eurocenți pe litru.

Motorina cea mai ieftină se găsește în Malta

În ceea ce privește motorina, cele mai mici prețuri sunt în Malta, unde un litru costă 1,21 euro. Bulgaria se menține, de asemenea, în fruntea clasamentului carburanților ieftini, cu 1,34 euro pe litru de motorină, urmată de Lituania cu 1,44 euro și Polonia cu 1,45 euro. În România, motorina s-a ieftinit recent, dar nu la fel de rapid ca în alte țări, ceea ce face ca țara noastră să aibă a 8-a cea mai ieftină motorină din UE, în comparație cu poziția a 4-a pe care o ocupa anterior.

Diferența de preț între motorina cea mai ieftină și cea mai scumpă dintre statele membre este de 75 de eurocenți pe litru.

Cea mai scumpă motorină din Uniunea Europeană se găsește în Suedia, unde un litru costă aproape 2 euro (1,96). Urmează apoi Finlanda cu 1,92 euro pe litru, Franța cu 1,79 și Italia cu 1,76.

În România, marți, 25 aprilie, cea mai ieftină benzina standard este 6,48 lei. Aceasta se găsește la staţia Petrom din Bucureşti, de pe strada Dr. Herescu, sector 5. Cea mai ieftină motorină costă 6,65 lei pe litru şi se găseşte la aceeași staţie Petrom din Bucureşti.