După o perioadă de uşoară creştere, bursa a început din nou să reacţioneze la ştirile negative şi să scadă destul de accelerat.

Începând de la mijlocul zilei de joi şi pe parcursul întregii şedinţe de tranzacţionare de vineri, s-a vândut destul de agresiv, iar cotaţiile acţiunilor au înregistrat scăderi importante.

Declanşatorul l-a reprezentat informaţia referitoare la rezultatele financiare previzionate ale SIF-urilor.

Pentru că o parte dintre acestea au ales să constituie provizioane aferente deprecierii valorii portofoliului de acţiuni, profitul net aferent anului 2008 (care şi aşa ar fi fost mai mic decât în 2007 din cauza condiţiilor economice nefavorabile) a fost mult diminuat, astfel încât eventualele dividende propuse către AGA vor fi complet nesemnificative.

Dincolo de această temă dominantă a săptămânii, contextul general a fost mai degrabă negativ atât în ceea ce priveşte informaţiile venite din plan extern, cât şi în privinţa veştilor economice interne. Scăderea drastică de vineri a venit totuşi în contradicţie cu evoluţiile burselor europene, care afişau pe tot par­cursul zilei creşteri semnificative. Ca atare, oferta de acţiuni la vânzare a venit, probabil, nu doar din partea unor speculatori, ci şi a unor investitori de portofoliu.

146-25910-1.jpg