Potrivit unei analize a Reuters, principalele monede din Europa Centrală se vor întări în raport cu euro în următoarele 12 luni, pe când leul ar putea pierde aproximativ 1,6% din valoare. De vină pentru această depreciere estimată ar fi evoluţia deficitelor bugetare şi a celui de cont curent.

„Riscurile vizează extinderea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent”, spune Ciprian Dascalu, economist-șef ING Romania.

Coroana cehă, zlotul polonez și forintul maghiar s-au depreciat în august, pierzând 0,9-2,0% din valoarea lor față de euro pe fondul temerilor de escaladare a războiului comercial dintre SUA și China și de retragere fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mulți analiști se așteaptă ca turbulențele de pe piețele globale să se calmeze în următoarele 12 luni.

„Cred că unele dintre riscurile cheie se vor rezolva sau vor fi cel puţin stabilizate în cursul anului următor […] Prin urmare, cred că zlotul, coroana și forintul au potențialul de a se consolida în următoarele 12 luni şi vor depăşi postura destul de slabă de la sfârșitul lunii august și de la începutul lunii septembrie”, a declarat Radomir Jac, economist-șef Generali Investments CEE.