iPad este cea mai vândută tabletă de internet din lume, însă puţini ştiu că atunci când Steve Jobs, CEO Apple, se pregătea să anunţe a doua versiune a iPad, o companie românească începuse deja lucrul la o tabletă mult mai performantă.

Compania Televoice deţinută de omul de afaceri Liviu Nistoran, fost preşedinte al arbitrului telecom, a lansat astăzi Evolio Neura, o tabletă care, la fel ca iPad, are un ecran de 9,7 inch şi este fabricată în oraşul chinezesc Shenzhen, însă asemănările se opresc aici.

De ce este tableta Neura mai bună decât iPad

Evolio Neura este echipată cu cel mai rapid procesor disponibil pentru tablete Nvidia Tegra 2,1 GHz Dual Core, cu accelerare grafică de înaltă performanţă Full HD. De asemenea,  Neura este o platformă 100% deschisă, rulează orice aplicaţie Android şi are cea mai diversificată conectivitate disponibilă la o tabletă: port USB, LAN, HDMI şi microSD.

Conectivitatea fizică este completată de cea wireless: Wi-Fi, Bluetooth şi nu în ultimul rând de modemul 3G integrat, pe care funcţionează orice SIM de date de la orice operator din România.

Memoria internă flash tip SSD are 16 GB, dar poate fi extinsă cu încă 32 GB pe suport MicroSD, iar memoria RAM este DDR2 de 1GB.  Tableta mai are integrate mufă 3,5 mm audio jack, difuzoare 2x1W, microfon, camera frontală 1,3 MP, Assisted-GPS, accelerometru şi light sensor. Dimensiunile tabletei sunt de 25x19x1,4 cm, iar greutatea este de 780 grame pentru versiunea 3G şi 760 de grame versiunea Wi-Fi. Bateria are o autonomie de 10 ore.

Spre deosebire de iPad, Neura suportă tehnologia Flash ceea ce înseamnă că orice site poate fi vizualizat cu browerul tabletei.  De asemenea, memoria internă poate fi mărită, Neura citind orice card MicroSD prin slotul integrat, lucru care nu este posibil la iPad. Neura vine şi cu conectivitate USB 2.0, cu performanţe grafice superioare: Neura rulează filme Full HD 1080p (Ipad2 suportă maxim 720p) şi cu adaptor Ethernet pentru conectivitate LAN (Local Area Network). În plus, utilizatorii au acces la un număr semnificativ mai mare de aplicaţii gratuite (Android market faţă de Appstore).

Tableta are un preţ de pornire de 1.499 lei

Tableta Neura vine cu sistemul de operare Android 2.2. “Am ales acest sistem de operare deoarece era stabil. Android 3.0 Honeycomb nu este un sistem stabil, iar Motorola şi Samsung şi-au retras produsele de pe piaţă tocmai din cauza problemelor pe care le cauza sistemul. Utilizatorii vor putea face upgrade la Honeycomb atunci când Google va lansa o versiune stabilă”, a declarat Liviu Nistoran, preşedintele Televoice.

“Tableta Neura a fost realizată de românii de la Televoice în colaborare cu o companie americană şi este asamblată în China. Lucrăm cu producători verificaţi din top 10 mondial”, a adăugat Nistoran.

Evolio Neura este disponibilă în două variante: una Wi-Fi care are memorie RAM de 512 MB şi care va costă 1.499 lei şi una 3G care are memorie de 1GB şi care costă 1.899 lei. iPad 2 de 16 GB, varianta Wi-Fi, are un preţ de 2.099 lei, iar un iPad 2 de 64 GB cu 3G costă 3.600 lei.

Evolio oferă pentru companii un pachet de servicii Business Plus care cuprinde  un serviciu de videoconferinţă, serviciu de telefonie mobilă VoIP cu integrare în sistemul PBX al companiei, Mobile VPN şi desktop remote access.

Obiectiv: Numărul unu pe piaţa românească de tablete Android

Evolio se afla pe locul trei în topul celor mai vândute tablete româneşti, în trimestrul doi, după Apple şi Samsung. Compania a reuşit această performanţă cu o tabletă low-end, Evo Tab, cu ecran de 7 inch. Cu Neura, Evolio îşi propune să devină liderul pieţei româneşti de tablete Android.

“Acum, suntem pe locul doi după Samsung, însă în trimestrul trei vom depăşi Samsung şi Apple. Estimăm că vom vinde în jur de 3.000 de tablete în următoarele trei luni, a declarat Nistoran. Compania a investit 100.000 de euro în dezvoltarea Neura.

Nistoran estimează că anul acesta s-a vândut in jur de 25.000 de tablete în ţara noastră, iar piaţa se va dubla până la finele anului.

Comania Televoice a avut în 2010 o cifră de afaceri de trei milioane de euro, iar pentru anul acesta estimează venituri de şase milioane de euro.
<iframe width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/3PPRc2KeqGI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>