‘China este o mare putere a lumii şi eu sunt convins că în viitorul apropiat SUA vor deveni o colonie a Chinei’, a afirmat Morales, cunoscut pentru retorica sa antiamericană în mai multe probleme ale politicii internaţionale.

În 2009, el s-a pronunţat în termeni categorici faţă de instalarea unor baze ale SUA în Columbia, ameninţând Washingtonul ‘cu un al doilea Vietnam’ în cazul în care va încerca să ducă o politică militară agresivă în America Latină.

Însă cea mai bizară iniţiativă a acestuia, care a suscitat opoziţia imediată a SUA, a fost ideea legalizării culturilor de coca. Morales a instituit chiar şi o sărbătoare specială – Ziua naţională a mestecatului frunzei de coca – iar, apoi, a decis să retragă Bolivia din Convenţia unică a ONU asupra stupefiantelor.

Autorităţile boliviene insistă că frunzele de coca nu reprezintă în sine un stupefiant, ci sunt parte a culturii Anzilor. Morales, un indian din tribul Aymara, s-a ocupat în tinereţe de cultivarea arborilor de coca şi până acum a rămas cu obiceiul de a mesteca frunze de coca.

După retrogradarea recentă a ratingului de credit al SUA, China care este cel mai mare creditor al Americii, a propus înlocuirea dolarului cu o nouă rezervă valutară, aminteşte RIA Novosti.
SURSA: Agerpres