Să fie acesta secretul menținerii SUA pe linia de plutire, în timp ce UE se afundă tot mai tare în criză? Conform „Expedia Vacation Deprivation Study”, europenii se bucură de cele mai multe zile de concediu plătit de angajator din lume. Astfel, dacă în SUA media anuală a zilelor de concediu este de 14, în Marea Britanie se ajunge la 25, în Danemarca, Franța, Spania și Germania la 30, iar în Italia la 28. Brazilienii au și ei 30 de zile de concediu în timp ce în Canada, Singapore, Mexic sau Japonia, angajații se bucură de mai puțin de 16 zile libere plătite.
Conform documentului menționat, la nivel mondial, media este de 24 de zile, patru dintre acestea fiind pierdute de angajați în special din cauza lipsei banilor sau a întârzierii ori anulării rezervărilor.
O altă constatare interesantă a studiului este că majoritatea angajaților din întreaga lume preferă să împartă concediul într-o perioadă mai lungă și mai multe scurte. La nivel mondial media arată că 38% preferă această variantă, în timp ce 24% apelează la împărțirea concediului în doar două etape lungi, iar 19% își iau mai multe vacanțe scurte. 52% dintre salariații din lume își doresc să aibă concediu în lunile de vară, 17% în toamnă, 16% iarna și doar 14% primăvara.