Mordechai Zisser, presedintele grupului israelian Europe Israel, care a lansat ieri pe piata Radisson SAS Hotel Bucharest, a afirmat ca grupul pe care il controleza va investi in urmatorii trei ani alte doua miliarde de euro, pe langa cele aproximativ 750 de milioane de euro deja anuntate. Europe Israel controleaza dezvoltatorul Plaza Centers si alte companii din domeniile imobiliare, IT si piata financiara.

“Vom investi banii acestia in ciuda crizei care a dat peste cap lumea. Interesant este faptul ca, in trecut, majoritatea crizelor au inceput in real estate si au continuat in sectorul financiar. Cea actuala a pornit din sistemul financiar si acum se propaga in piata imobiliara”, sustine Zisser.

Israelianul spune ca unii dezvoltatori din Romania au obtinut usor credite foarte mari din partea bancilor locale, pentru a finanta activitatea de constructie. „Indiferent de viabilitatea si corectitudinea creditelor de pe piata economia libera isi va face treaba. A gresi este o parte a jocului”. “Banii pe care ii vom investi acum in Romania, nu i-as investi in Cehia, Polonia sau Ungaria. In aceste tari scaderea e asteptata. Romania mai are mult de crescut”, completeaza Zisser, care crede ca acum criza s-a mutat in asigurari, dar ca adevaratul dezastru ar aparea in situatia in care ea s-ar repercuta la nivelul bancilor comerciale.

Plaza Centers a intrat pe piata romaneasca la finele anului 2006 , cel mai important proiect lansat fiind Casa Radio, un parteneriat cu statul roman. Valoarea lucrarilor este estimata la circa 600 de milioane euro, iar Plaza Centers detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului, statul avand o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta apartinand grupului turc Kucuk. “Casa Radio e inca la inceput, lucram la infrastructura si speram sa obtinem toate autorizatiile in cateva saptamani. De atunci in trei ani jumatate maximum patru, vom finaliza lucrarile”, spune Zisser.

O fabrica de produse medicale transferata din SUA in Romania

Mordechay Zisser controleaza si grupul Elbit Medical Imaging, din care fac parte atat Plaza Centers si Elcint, cat si InSightec, o companie detinuta alaturi de GE Capital Equity Holdings, o divizie a General Electric MediTech Advisors LLC.

“Vrem sa mutam o fabrica InSightec din Statele Unite, in Romania. Avem o echipa de specialisti care scaneaza cateva amplasamente, din care vom selecta unul”, anunta Mordechay Zisser.

InSightec dezvolta o tehnologie numita ExAblate 2000, o metoda nechirurgicala de a distruge tumorile prin bombardarea lor cu ultrasunete, iar mutarea fabricii in Romania nu se va efectua mai devreme de anul viitor.