MDRT a organizat o consultare a factorilor implicaţi în turism la nivelul capitalei cu privire la proiectul de Plan de marketing turistic al municipiului Bucureşti, document elaborat de către Détente Consultants. La întâlnire au participat reprezentanţi ai industriei de turism, ai instituţiilor şi organizaţiilor cu responabilităţi în domeniu la nivelul municipiului Bucureşti.

Consultantul a prezentat o analiză a situaţiei actuale a turismului din capitală, tendinţe de evoluţie a turismului urban în alte ţări europene şi componenta strategică a Planului de marketing turistic al municipiului Bucureşti.

Conform analizei prezentate, dezvoltarea turistică a Bucureştiului trebuie centrată pe turismul de business şi pe turismul de tip city-break (care înglobează şi alte produse turistice precum turismul cultural sau turismul generat de evenimente). Specialiştii susţin că promovarea capitalei trebuie abordată şi din perspectiva viitorului oraşului, nu doar din cea a trecutului. În opinia lor, Bucureştiul trebuie să se recomande ca un oraş dinamic, în plină dezvoltare, diferit de alte capitale, care propune din ce în ce mai multe evenimente culturale, artistice şi sportive. Fraza care sintetizează această poziţionare, propusă de consultant şi agreată de participanţii la dezbaterea de astăzi “Europe is younger in Bucharest”.

Principalele categorii de public stabilite pentru Bucureşti ca destinaţie turistică sunt: oamenii de afaceri, tinerii, city-breakers, grupurile de seniori şi publicurile tematice (cum sunt, de exemplu, consumatorii de turism medical sau de întreţinere). Aceste categorii se încadrează în tiparul turistului-explorator, dispus să experimenteze şi să descopere destinaţii noi.

Consultantul a recomandat mai multe axe de dezvoltare a turismului în Bucureşti, dintre care participanţii au identificat că cea mai importantă este crearea unui oficiu de turism al municipiului Bucureşti, cu rol central în implementarea strategiei. Alte direcţii de acţiune se referă la susţinerea turismului de afaceri, crearea de evenimente culturale ample, sprijinirea organizării şi promovarea acestora, crearea unei reţele de oraşe partenere, promovarea Bucureştiului în mediul online ca destinaţie de turism, dezvoltarea unor sisteme de informare utilizând tehnologii digitale.

Analiza Detente Consultants a avut la bază propriile cercetări cu privire la turism în municipiul Bucureşti, cercetări realizate de companie sau de alţi consultanţi în domeniu, în ultimii ani, la nivel european, precum şi date statistice şi studii disponibile pentru România, precum Studiul de brand realizat în 2010 sau Planul de maketing turistic al României pentru perioada 2011-2015.

În urma discuţiilor de astăzi, consultantul va definitiva Planul de marketing, până la sfârşitul lunii, prin elaborarea componentei operaţionale, care va detalia axele de dezvoltare propuse şi va indica modul de implementare şi responsabilii pentru fiecare acţiune în parte.