„I-am solicitat Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, o derogare pentru fermieri de la cerința de diversificare a culturilor, prevăzută de măsura de ecologizare, și garantarea plăților directe pentru aceștia.

Fermierii români și ceilalți fermieri europeni sunt afectați acum nu doar de pandemia COVID-19, ci și de o secetă fără precedent, care le-a afectat grav culturile și a cauzat pierderi însemnate în ultimele luni. Tocmai de aceea plățile directe sunt esențiale și nu trebuie condiționate în această perioadă de diversificarea culturilor.

Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că fermierii români care au suprafețe mai mari de 10 hectare au prevăzut diversificarea, însă din cauza dificultăților sanitare și de mediu întâmpinate: criza medicală și seceta fără precedent, aceștia sunt în prezent în imposibilitatea îndeplinirii acestei cerințe asumate.

Situația excepțională în care ne aflăm nu trebuie să afecteze și mai mult activitatea fermierilor și aprovizionarea cu alimente de calitate a cetățenilor. De aceea, plățile directe trebuie să continue la același nivel chiar și în lipsa temporară a diversificării de pe suprafețele agricole care depășesc 10 hectare.

Invit Comisia să propună un regulament de punere în aplicare pentru a permite această derogare cât mai curând posibil, astfel încât fermierii să fie sprijiniți și fluxul alimentar, protejat”, a transmis Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.