Europarlamentarul german, membră a Partidului Ecologist, Dorothea Steiner, propune acordarea unui discount de 10 euro, la cumpărarea unui telefon mobil nou, dacă utilizatorul îl reciclează pe cel vechi.

Steiner a estimat că la nivelul Germaniei, utilizatorii dețin 100 milioane de telefoane mobile. "Totodată, peste 80 milioane de telefoane vechi zac în sertarele cetățenilor germani", a spus Steiner.

Ea a adăugat că dacă cineva nu dorește să își cumpere un telefon nou, ar putea să aducă telefonul vechi la un centru special și să primească 10 euro pentru acesta. Potrivit lui Steiner, telefoanele mobile și alte produse electronice au în componența lor multe metale rare, iar aruncarea lor la gunoi este un act iresponsabil.

Astfel, în fiecare an, pe piața europeană sunt vandute 1,6 miliarde telefoane mobile noi, care conțin 400 tone de argint, 38 de tone de aur și 14 tone de paladiu, un metal esențial pentru industria producătoare de electronice.

Uniunea Europeană are o țintă de reciclare a produselor electronice de 45% până în 2016 și 65% până în 2019. Steiner crede că ambițiile UE sunt prea modeste și propune o țintă de 60% până în 2016 și de 80% până în 2019. Inițiativa legislativă va fi discutată în perioada următoare cu producătorii de telefoane mobile, a anunțat Dorothea Steiner.