"O integrare economică sporită va presupune depăşirea metodei de funcţionare interguvernamentală a Uniunii Europene şi a zonei euro în special’, a explicat Barroso în deschiderea unei conferinţe asupra aprofundării uniunii economice şi monetare, adăugând că a găsi mijloacele une ‘legitimităţi democratice" devine "din ce în ce mai mult o prioritate".

Dar, cu un an înainte de alegerile europarlamentare, şi în contextul în care conceptul european este puternic pus sub semnul întrebării din cauza crizei, el a declarat că ‘sprijinul oamenilor pentru Europa are nevoie de o schimbare în atitudinea liderilor politici, în vederea creării unei veritabile sfere politice europene’.

"O Europă adultă nu poate funcţiona fără o dezbatere democratică reuşită. Indiferent de dificultăţile întâmpinate în a-i convinge pe cetăţeni în perioadă de criză, indiferent de dificultăţile în a explica decizii adesea tehnice şi uneori foarte nepopulare’, a continuat Barroso, ‘nu există altă opţiune în democraţie’. ‘Europa va fi deschisă şi democratică sau va eşua", a avertizat el.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a solicitat din nou marţi Franţei să ducă la bun sfârşit reforme structurale ‘îndrăzneţe’ pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea. Comisarul european pentru afaceri economice şi euro, Olli Rehn, vorbind cu aceeaşi ocazie la Bruxelles, a amintit că Comisia i-a acordat vineri doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să revină la un deficit public sub pragul de 3% din PIB. El a notat că Franţa a făcut eforturi de consolidare bugetară de ordinul a 1% din PIB pe an de trei sau patru ani încoace. Dar comisarul a notat că ţara a înregistrat şi o pierdere la capitolul competitivitate în cursul ultimilor zece ani.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut la rândul său apel marţi la Franţa să îşi reformeze în profunzime economia, apreciind că acestă sarcină este mai importantă decât obiectivele cifrate legate de deficit. ‘Obiectivele cifrate sunt mai puţin importante decât eforturile structurale şi reforma structurală", a afirmat belgianul într-o conferinţă de presă la Stockholm.