Europa trebuie, desigur, să se teamă de înmulţirea micilor patrii, a declarat Tajani într-un interviu publicat duminică în cotidianul Il Messaggero din Roma. ''De aceea, nimeni din Europa nu are intenţia de a recunoaşte Catalonia ca stat independent'', a subliniat preşedintele PE. 

''Chiar şi Theresa May (premierul britanic), în plin Brexit, a spus că Regatul Unit nu va recunoaşte niciodată Catalonia'', a adăugat el. 

Potrivit declaraţiilor lui Tajani, ''Spania este, prin istoria sa, un stat unitar, cu numeroase comunităţi autonome, cu populaţii diverse, care vorbesc limbi diferite, dar care sunt un stat unitar''. 

Tajani, care aparţine Grupului PPE (dreapta), face o distincţie între referendumul din Catalonia şi cel din Lombardia şi Veneto, două regiuni italiene care votează duminică în cadrul unui referendum pentru o mai mare autonomie. 

''În primul rând, cele două referendumuri (din Lombardia şi din Veneto) sunt legitime, ceea ce n-a fost cazul în Catalonia. Apoi, referendumul din Catalonia era pentru independenţă, în timp ce Lombardia şi Veneto cer mai multă autonomie'', a declarat Tajani, avertizând: ''Atenţie, a nu se interpreta referendumurile de duminică drept începutul unui sezon separatist''. 

''În Spania nu este vorba de autonomie, ci de proclamarea independenţei – în contradicţie cu statul de drept şi împotriva Constituţiei spaniole -, care este rezultatul unui referendum ilegal, promovat încălcând regulile autonomiei catalane'', a conchis preşedintele. (Sursa: Agerpres)