Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a spus că liderii Uniunii Europene se vor întâni pe 23 octombrie pentru a finaliza această strategie, ceea ce va permite Europei să îşi prezinte planul de restabilire a încrederii în euro în cadrul reuniunii G20 de pe 3-4 noiembrie, scrie Financial Times.

Liderii de la Washington şi de la Londra au exercitat presiune asupra oficialilor europeni pentru a lua o decizie până la începutul lunii viitoare, pentru a evita astfel o criză mondială.

Grecia este în continuare elemental problemă în mijlocul acestei crize, liderul creditorilor din Germania susţinând ca un al doilea plan financiar pentru Grecia, în valoare de 109 miliarde de euro, să fie acceptat concomitent cu o reducere mai mare a datoriilor către deţinătorii de bonduri, propunere care întâmpină însă rezistenţă din partea Franţei care se teme că astfel criza se va extinde la nivel financiar.

Ambele părţi au decis însă să aştepte raportul final al inspectorilor finanţatorilor externi, aflaţi în aceste zile la Atena, pentru a vedea cum vor proceda.