”Timpul nu mai este în favoarea noastră, așa că așteptarea și lentoarea trebuie să dispară urgent din atitudinea decidenților acestei țări!

Lumea freamătă, Europa se mișcă, multe din statele membre ale Uniunii Europene au luat deja măsuri economice în sprijinul angajaților și al mediul de afaceri”, a scris miercuri Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe al României, pe Facebook.

Linii de creditare pentru firme

”Guvernele Spaniei și Portugaliei gândesc deja facilități și lichidități acordate firmelor afectate pentru a evita concedierea salariaților, prin linii de creditare, amânarea de la plată a unor taxe la bugetul de stat, acordarea unor drepturi salariale, 70% suportate de stat și 30% de către angajatori, acelor angajați afectați de suspendările temporare de activitate.

Guvernul de la Londra și-a asumat să prezinte, în regim de urgență, un buget care va include măsuri de stimulare a economiei pentru a face faţă impactului epidemiei de coronavirus. Banca Angliei reduce, în regim de urgenţă, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale pentru a susţine creditarea”, precizează fostul ministru.

”Germania a luat măsuri economice care vizează facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură.

Investiții în zonele afectate

Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional au anunțat deja o serie de măsuri menite să sprijine statele membre prin linii de finanțare importante destinate investițiilor în zonele afectate de coronavirus”, a adăugat Teodorovici.

”Despre România, din păcate, aflăm că abia s-a constituit un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Naționale a României, ai Administrației Prezidențiale și ai altor ministere și instituții cu competențe în domeniul economic și financiar și că abia azi, spre după-amiază, va avea o primă ședință pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar cauzat de epidemia de Coronavirus în România”, a mai scris Eugen Teodorovici miercuri pe internet.

Trebuie precizat că toate țările Uniunii Europene au raportat până în prezent cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Italia rămâne țara cea mai grav afectată, dar lucrurile se deteriorează rapid în țări precum Spania, Germania și Franța.

În afara UE, Anglia și Elveția se confruntă, de asemenea, cu o explozie a cazurilor de persoane infectate cu coronavirus.