‘În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaştere şi grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal şi Bastion şi avioanele maritime sunt la datorie’, a indicat Centrul naţional de control în domeniul apărării al Rusiei.

Exercițiul ‘Sea Shield – 2019’ a avut loc luni, în partea de sud-vest a Mării Negre. Au participat nave şi aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia în cooperare cu reprezentanţii forţelor armate georgiene şi ucrainene.

Este cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră. Acesta are loc între 5 și 13 aprilie. La acest exercițiu aprticipă 20 de nave militare din şase ţări și aproximativ 2.200 de militari.

Aceștia vor exersa proceduri de luptă prin care ar face față ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

NATO a promis că va supraveghea cu atenție regiunea Mării Negre, asta după ce inițial, rușii au deschis focul şi au sechestrat trei nave ucrainene și cei 24 de marinari aflaţi la bord.