Europa se pregătește de război? UE dorește formarea unei „uniuni a apărării”

Europa se pregătește de război? Planul pregătit de liderii PPE este alcătuit din trei etape.

În primul rând, se va face o investiție masivă în baza industrială de apărare. Al doilea pas va fi crearea unei „veritabile uniuni a apărării”. Practic, Uniunea Europeană va suferi o transformare fundamentală, iar statele membre se vor uni pentru a face față împreună amenințării din partea Rusiei.

Acest plan reprezintă o inițiativă de o magnitudine fără precedent și unificarea istorică a Europei, un continent care a fost adesea divizat de conflicte militare.

”Trebuie să stabilim trei pași pentru apărarea europeană. În primul rând, trebuie să ne intensificăm baza industrială de apărare prin mai multe investiții. PPE a promovat deja inițiative de achiziții militare comune, cum ar fi consolidarea industriei europene de apărare prin Actul comun privind achizițiile publice (EDIRPA) și Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP).

Cu toate acestea, trebuie să mergem mai departe. Trebuie să ne concentrăm pe tehnologia de apărare 2.0, combinând industria de apărare și cele mai avansate tehnologii informatice. Dorim ca următorul buget pe termen lung (CFM) să furnizeze resursele necesare pentru inovare și satisfacerea nevoilor noastre militare. În cele din urmă, ar trebui să creăm o piață unică a apărării.

UE ar trebui să utilizeze Agenția Europeană de Apărare (AEA) pentru a oferi sprijin financiar în principal întreprinderilor din domeniul apărării pentru a standardiza sistemele pe care le produc și pentru a încuraja mai multe proiecte comune de achiziții publice în domeniul apărării în Europa, precum și cercetarea inteligenței artificiale (IA) în scopuri duale (civilă și militară).

Statele membre ar trebui să ia în considerare acordarea de prioritate achizițiilor de echipamente militare efectuate în Europa pentru a consolida autonomia strategică a UE și pentru a face față agresorilor precum Putin. Vom elabora programe europene comune în domeniul armelor sub supravegherea AEA, în colaborare cu statele membre. În plus, UE are nevoie de norme comune pentru exporturile de arme”, se arată în documentul PPE.

Este nevoie de un comisar pentru securitate și apărare

De asemenea, în cadrul noii Comisii Europene va fi introdus un nou portofoliu pentru un comisar european al Apărării.

În al doilea rând, s-a menționat necesitatea consolidării colaborării prin utilizarea tuturor opțiunilor disponibile în tratatele UE, inclusiv PESCO și proiectele sale emblematice. Printre acestea se numără proiectul privind mobilitatea militară, care susține transportul militar transfrontalier esențial, potrivit Manifestului PPE.

De asemenea, s-a propus înființarea unui comisar pentru securitate și apărare. Acesta ar fi menit să coordoneze mai eficient aspectele legate de apărare în cadrul competențelor UE și să promoveze cooperarea, precum și crearea unui Consiliu de apărare cu miniștrii apărării din statele membre.

S-a menționat, totodată, că ar trebui luate în considerare instituirea unui buget specific al UE pentru apărare în cadrul CFM, cu resurse adecvate pentru a aborda provocările actuale și viitoare.

Toate statele membre ale UE acționează la unison

Se estimează că toate statele membre ale Uniunii Europene vor forma o forță militară considerabilă și vor acționa în mod unitar în fața oricărei amenințări.

În cele din urmă, obiectivul pe termen lung este să se dezvolte o adevărată uniune europeană a apărării, cu forțe europene integrate în domeniul terestru, maritim, cibernetic și aerian. Aceste forțe ar urma să completeze armatele naționale, conform noului model de forță al NATO, având capacitatea de a desfășura rapid o forță permanentă și imediat disponibilă.

De asemenea, se dorește crearea unui Fond european pentru intervenție militară externă. Acesta ar permite statelor membre care nu doresc să-și mobilizeze forțele armate pentru o operațiune militară externă a UE să contribuie financiar la apărarea europeană colectivă. Acest fond european ar facilita distribuirea și partajarea integrală a costurilor operațiunilor între statele membre. Acțiunea colectivă ar trebui să se concentreze, de asemenea, în special pe domenii precum apărarea cibernetică și securitatea spațiului.

UE, împreună cu statele membre interesate, trebuie să abordeze viitoarele proiecte europene de apărare în strânsă cooperare cu partenerii transatlantici. Printre acestea s-ar număra:

  • un scut de apărare antirachetă;
  • o DARPA europeană;
  • o brigadă cibernetică europeană;
  • un scut nuclear european;
  • capacitate de producție sporită pentru bunuri de apărare.

De asemenea, trebuie să consolidăm cooperarea europeană a serviciilor de informații, se mai arată în Manifestul PPE.