Este vorba despre o tulpină nouă şi mult mai contagioasă, potrivit digi24.ro. Zeci de mii de păsări din cele trei state au fost deja sacrificate. Mai mult, autorităţile olandeze au luat decizia de a interzice temporar livrările de carne de pasăre pe întreg teritoriul ţării. În Olanda au fost inspectate aproape 20 de ferme din centrul ţării.

„Cu siguranţă se poate răspândi, este o tulpină extrem de agresivă, iar scopul anchetei noastre şi a motivul pentru care o tratăm atât de agresiv este acela de a opri răspândirea”, spune Nigel Gibbens, veterinar, potrivit aceleiași surse.

În alertă se află și Marea Britanie: la o fermă din comitatul Yorkshire raţele au fost depistate ca purtătoare ale virusului mortal. Pentru moment, autorităţile britanice evită să facă legătura cu ce se întâmplă în Olanda și spun că sunt necesare şi alte analize.

Noul virus a fost descoperit pentru prima dată în Asia. Practic, în Coreea de Sud, sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni. De asemenea, în Europa, virusul a fost depistat la începutul acestei luni şi la o fermă din nord estul Germaniei.