‘Sistemul bancar din Austria, care joacă un rol dominant în Europa Centrală şi de Est precum şi în Europa de Sud-Est pare rezistent la scenariile negative. Cu toate acestea calitatea activelor bancare continuă să se deterioreze în mai multe ţări din regiune în timp ce cererea scăzută pentru credite afectează profitabilitatea’, se arată într-un raport al FMI publicat marţi. Fondul avertizează că este dificil de evaluat în mod corect calitatea activelor bancare din cauza datelor insuficiente. Cu toate acestea, FMI este de părere că provizioanele pentru creditele neperformante ar putea fi insuficiente în ţări precum România, Ungaria, Croaţia şi Slovenia.
Având în vedere riscurile care apar de pe urma volatilităţii de pe pieţele financiare globale, incertitudinile cu privire la zona euro şi vulnerabilităţile din ţările din Europa de Est unde băncile din Austria au o expunere mare, FMI consideră că ‘agenda de după alegeri ar trebui să se concentreze pe creşterea rezistenţei sectorului financiar, consolidarea finanţare publice şi creşterea potenţialului de creştere’. De asemenea, FMI sfătuieşte băncile mari să-şi întărească rezervele de capital în timp ce în cazul băncilor de talie medie şi mică sunt sfătuite să-şi îmbunătăţească procedurile de managementul riscurilor.
Deşi economia Austriei este echivalentă cu 3% din Produsul Intern Brut al zonei euro, băncile austriece au acordat credite în valoare de peste 300 de miliarde de euro în statele din fostul bloc comunist. Primele trei bănci din Austria sunt şi cele mai mari instituţii financiare din Europa de Est: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria.
Sursa: Agerpres