Potrivit declarațiilor senatorilor republicani contactați de Bloomberg, Bernanke a explicat “foarte clar” că banca centrală nu intenționează să salveze instituții financiare europene. De asemenea, Bernanke le-a spus parlamentarilor că “nu are intenția sau autoritatea” de a salva țări sau bănci.
La stabilirea limitelor de ajutor ale Fed, Bernanke a făcut referire la măsurile privind liniile de swap valutar, care au fost reactivate în mai 2010 pentru a ajuta Europa să-și atenueze propria criză. Luna trecută, Fed a anunțat că, împreună cu șase bănci centrale (printre care BCE și Banca Angliei), a redus cu o jumătate de punct procentual costul finanțărilor de urgență în dolari pentru companiile financiare din întreaga lume prin intermediul liniilor de swap valutar ale Fed.
Departe de Europa dezlănțuită?
Totodată, unul din cei doi senatori a adăugat că Bernanke nu are nicio intenție de a promova implicarea SUA în criză.
În același timp, Bernanke a spus că în mod evident ceea ce se întâmplă în Europa ar putea afecta economia americană.
Un senator a adăugat că Bernanke e foarte îngrijorat cu privire la criza din Europa. “El (Bernanke n.r.) a spus că dacă ei (europenii n.r.) nu pot ține situația sub control, aceasta ne-ar putea afecta. El a spus că un colaps acolo (în Europa n.r.) ar fi în detrimentul nostru”, a declarat un senator, adăugând că are încrederea că Bernanke stăpânește situația.
Cum au reacționat pieţele?
Un lucru extrem de interesant s-a petrecut ieri pe bursele din Europa, când, la un moment dat, bursa din Londra era singura mare piață pe creștere, în vreme ce bursele din Frankfurt și Paris, cu care altă dată se corela, erau în cădere cu peste 1%, aproape 2%. Totodată, și lira sterlină făcea notă discordantă față de Europa, apreciindu-se puternic față de euro, cu 0,9%.
Treptat, însă, pesimismul investitorilor s-a accentuat, și toate bursele europene s-au scufundat sub valuri de vânzări. Bursa din Londra a ajuns să închidă în scădere cu 1,1%, în vreme ce bursa din Frankfurt a pierdut 1,7%, iar cea din Paris s-a depreciat cu peste 3,3%.
Peste Ocean, Wall Street nu a scăpat de furia vânzătorilor, indicii principali pierzând între 1,1% (Dow Jones și S&P 500) și 1,55% (Nasdaq compozit).
Pe piaţa valutară, euro a pierdut teren puternic în fața dolarului dar și în raport cu lira sterlină. Moneda europeană a pierdut peste 1,4%, coborând sub nivelul de 1,30 dolari, aproape de minimul ultimelor 12 luni. De asemenea, lira sterlină s-a apreciat cu 0,8% față de euro, până la 1,192 euro.

Te-ar putea interesa și: